Прослављена слава Човекољубља

Човекољубље ЧовекољубљеУ петак, 17. октобра, на дан Светог Стефана и Јелене Штиљановић, Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије посетио је Добротворни фонд Српске Православне Цркве Човекољубље. Том приликом Високопреосвећени Митрополит је преломио славски колач и честитао славу управнику и свим запосленим. У беседи је Високопреосвећени говорио о појму човекољубља у хришћанству, а посебно се осврнуо на библијско и предањско тумачење овог појма.

Поводом славе Добротворног фонда СПЦ ''Човекољубље'', у Саборном храму Свете Тројице у Врању, Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије, извршио је резање славског колача Одбора Фонда ''Човекољубље'' у Врању. Резање славског колача Епископ врањски Пахомије обавио је са протонамесником Ивицом Јањићем, који води Канцеларију Фонда ''Човекољубље'' у Врању. Резању славског колача присуствовало је свештенство Саборног храма Свете Тројице у Врању и друге званице. После резања славског колача Епископ врањски Пахомије је у својој краткој беседи подсетио све присутне на живот Свеотг Стефан и Јелене (Штиљановић), истакавши спремност, пожртвовање и милосрђе Светог Стефана у бризи за страдални српски народ као светли пример из историје нашег народа који нам може бити узор и данас. Затим су сви присустни посетили канцеларију Фонда где је организован свечани пријем поводом славе.

Човекољубље је добротворни фонд Српске Православне Цркве, регистрован у Србији као локални непрофитни фонд, чија је основна сврха спровођење хуманитарних активности. Рад Човекољубља заснован је на основним хришћанским вредностима као и на највишим стандардима водећих међународних хуманитарних организација. Основни принцип у раду је поштовање људског права на достојанствен живот, односно пружање помоћи свима онима којима је потребна, без обзира на њихово расно, полно, национално или верско опредељење. Својим радом Човекољубље тежи да активно доприноси развоју међународних професионалних стандарда и примера добре праксе.

Човекољубље је основано 1991. године као одговор Српске Православне Цркве на хуманитарне потребе становништва проузроковане погоршаном социјално-економском ситуацијом у региону. Убрзо по настанку Фонда, потребе изазване страдањима на простору бивше Југославије наметнули су му изузетно брз темпо програмског и финансијског раста како би одговорио бар на део растућих потреба у заједници. Све до 2000. године, Фонд је пружао превасходно хуманитарну помоћ најугроженијим групама становништва.Нова фаза у развоју Добротворног Фонда СПЦ Човекољубље почиње 2000. године креирањем развојних програма и чвршће организационе структуре. Данас Човекољубље реализује велики број сложених пројеката намењених маргинализованим и угроженим групама у друштву: од психо-социјалне подршке деци, старима, људима који живе са ХИВОМ/АИДС-ом и терминално болесним људима, преко курсева за незапослене, до економског оснаживања и изградње капацитета у заједници. Вредности и принципи Човекољубља огледају се у извршавању следећих задатака: * Помоћ сиромашним, маргинализованим и угроженим групама * Помоћ жртвама масовних несрећа * Помоћ у стварању услова за економску самосталност осиромашених слојева у друштву * Допринос побољшању социјалне и здравствене заштите угрожених група * Допринос образовању угрожених група * Развијање свести о узроцима сиромаштва и начинима да се они превазиђу * Развијање свести о милосрђу, пожртвовању и чињењу добрих дела, поготово код верника Српске Православне Цркве * Усавршавање капацитета Човекољубља ради постизања виших стандарда квалитета у раду Човекољубље, као Добротворни фонд Српске Православне Цркве, одговара на духовне и егзистенцијалне потребе човека и заједнице, доприноси смањењу патње и пружа љубав, веру и наду ближњима. Човекољубље види друштво као заједницу у којој људи, љубећи као Бог, помажу ближњима.