Прослављена слава манастира Лепавине

Прослављена слава манастира Лепавине
Прослављена слава манастира Лепавине
Прослављена слава манастира Лепавине
Прослављена слава манастира Лепавине

На празник Ваведења Пресвете Богородице свечано је прослављена храмовна слава у манастиру Лепавина.

Светом архијерејском Литургијом началствовао је Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије уз саслужење свештенства епархија Загребачко-љубљанске и Бањалучке. Под сводове Богородичине световаведењске обитељи у Лепавини сабрало се неколико стотина верника и поклоника из Хрватске и суседних земаља који су дошли да се кроз причешће сједине са својим Господом, али и да се поклоне и узнесу своје молитве пред чудотворном иконом Пресвете Богородице Лепавинске.

Поучавајаћи окупљени верујући народ митрополит Порфирије је говорио о значају празника Увођења Пресвете Богородице у јерусалимски храм: -Данас је благовољење Божјег предображења и данас је проповед о људском спасењу јер данас Пресвета Богородица, у име свег људског рода, започиње своју припрему за догађај доласка Сина Божјег међу нас, за догађај рођења Бога у телу, што је и потпуно и истинско спасење роду људском. Пресвета Богородица је једна од нас, обичан човек као и ми, али човек који је у потпуности себе посветио Богу. Њен живот није ништа друго него свецело служење Богу у наше име и за нас. У исто време то је служење и нама људима.

Митрополит је нагласио: -Пресвета Богородица није случајно била одређена да служи нашем спасењу и није по аутоматизму и магијским путем била постављена да се кроз њу изврши велика тајна доласка Сина Божјег међу нас. То је показала својим животом и пре свега својим поверењем у Бога и својим потпуним предавањем вољи Божјој. То је показала истинским и правим смирењем које увек значи Да буде воља Твоја.

На крају Божанствене Литургије благословено је славско жито и славски колач. Уследило је послужење и заједничка трпеза коју је са љубављу за све присутне припремило братство манастира Лепавина.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска