Прослављена слава у београдској цркви Лазарици

Лазарица

У суботу 28. јуна 2008. године, на Видовдан, у цркви Светог Великомученика Кнеза Лазара у Београду, протојереј Бранко Топаловић, подручни архијерејски намесник, служио је Свету Литургију уз саслужење протојереја-ставрофора Драгољуба Убипариповића, архијерејског намесника; и протојереја Будимир Зекановић.

Лазарица У надахнутој беседи протојереј-ставрофор Драгољуб Убипариповић је истакао значај Видовдана за српски народ, а посебно мучеништво у српском народу кроз векове. У осврту на Косовски бој, о. Драгољуб је повезао дешавања пред саму битку са дешавањима пред Христово страдање и на тај начин дао тежину и онтолошки смисао страдалништва у етосу српског народа. Без Косовског боја српска историја би била богата, а са Косовским бојем она кулминира и добија посебно место у светској историји Хришћанства.

Лазарица После Свете Литургије, на којој се причестио скоро сав верни народ који је учествовао на Служби Божјој, кренула је литија око храма. У трократној литији прочитана су зачала из Светог Јеванђеља, а свештеници су се помолили Богу Творцу и Спаситељу за сав клир и верни народ, за град, за војнике и восјковође српске и за све преминуле, а посебно за оне које су животе своје положили на жрвтеник за мир у Отаџбини.