Прослављена слава у манастиру Бошњану

Манастир БошњанеУ понедељак 21. јула 2008. године, када наша Света Црква прославља Светог великомученика Прокопија и моли му се као заступнику свих нас пред лицем Божијим, манастир Светог Луке у Бошњану је прославио свог патрона. По већ устаљеном обичају литургијско сабрање је предводио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован уз салужење 19 свештеника и ђакона. Присуством бројног верног народа овог из шумадијске, жичке и нишке епархије, ово сабрање се из године у годину увећава и прераста у ону истинску кинонију (заједницу) Тела и Крви Христове, где се и пројављује Тајна Цркве и где обитава Живи Бог, преко Свога Сина Господа Исуса Христа.

Непосредно пре Свете Литургије Владика је поставио камен темељац за капелу посвећену Свим Светима, а у наставку је рукопроизвео двојицу чтечева да верно прислужују у Цркви Божијој.

После заједничарења у заједничкој чаши и његовог продужења у заједничкој трпези, Епископа је о градитељској делатности у манастиру упознао игуман архимандрит мр Алексеј (Богићевић). Наиме, у манастиру увелико теку радови на изградњи новог конака и ових дана се ради кровна конструкција. Ускоро треба да почне изградња и палионице свећа и капеле посвећене Свим Светима (Недеља 1. по Духовима).

Ово је само један мали део од онога што се ради у манастиру који је последњих година доживео свој материјални, али и пре свега свој духовни процват. Доказ су и две иконе Светог Луке и Царевића Алексеја Романова које непрестано пројављују Бога и мироточе по неколико пута годишње.

ђакон Миломир Тодоровић