Прота Гојко Перовић: Влада да повуче Предлог закона о слободи вјероисповијести

Протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Богословије Светог Петра Цетињског, казао је на данашњој седици скупштинског Одбора за људска права, на којем се расправљало о Владином предлогу закона о слободи вероисповијести да је Влада 2015. године јавну расправу о том законском акту симулирала тако што ју је организовала у неадекватним просторијама, са недовољно места да уђу сва стручна лица, а камо ли сви заинтересовани.

„Европска комисија је препоручила да водимо истински дијалог са субјектима којих се дијалог тиче. Мисли се на отворен, инклузиван и институционални, уз поштовање транспарентности. Дакле, не мисли на тајне састанке, иза затворених врата, не мисли на сепаратне састанке представника државних органа са појединим црквама и вјерским заједницама. И овај скуп је организован некако неспретно, уочи католичког Божића. Ако сте скупштински одбор и ако располажете довољним бројем чињеница, знате да представници међународне заједнице из Западне Европе тешко да ће доћи два дана пред Божић“, казао је протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

Он је рекао да се у потпуности слаже са примедбама представника Демократског фронта да није примерено да се традиционална Црква, која вековима траје, и кроз позив и кроз третман изедначава са једном заједницом, односно групом грађана која је своје деловање пријавила од 2000. године па наовамо.

„И која злоупотребљава име већ постојеће вјерске заједнице. Ви сте ту правници – знате о чему причам. Исто тако, скуп је до те мјере неспретно организован да поред себе имам два своја познаника и пријатеља из Которске бискупије, иако сте замолили Митрополију да дође само један представник. А тако би ми данас овдје пријало присуство неког од правника из Митрополије, кога нисмо делегирали поштујући вашу молбу да дође само један“, приметио је протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

Он је казао да је у току 2019. године одржан само један састанак представника Владе и Српске Православне Цркве на коме се расправљало о Владином Предлогу закона.

„Када је 24. јуна ВК упутила своје препоруке и приговоре, Митрополија и друге епархије Српске Православне Цркве су одмах објавиле своју спремност на дијалог који препоручује Европска комисија. Међутим, чекали смо до 24. септембра да нас на нашу иницијативу прими предсједник Владе. А од тада, од тог састанка од 24. септембра прошла су два мјесеца до 26. новембра кад је одржан тај један једини састанак на коме је потпредсједник Владе господин Пажин наступио у смислу узми или остави“, рекао је протојереј-ставрофор Гојко Перовић и подсетио да 5. децембра Влада утврђује предлог.

„И ми достављамо гомилу примједби, на преко деведесет страна, образложених примједби на које, господине заштитниче људских права, нијесмо добили ни један одговор, а камоли да покушамо да вршимо дијалог“. Све ово се дешава у атмосфери када су друге Цркве и вјерске заједнице потписале темељне уговоре са Владом Црне Горе. А Српска Православна Црква није, иако је 20. априла 2012. године она сама дала Влади предлог о томе, за који такође нијесмо удостојени ни једног коментара. А посланик ДПС у овој Скупштини Миодраг Вуковић, господине заштитниче људских права, је рекао да је Влада са свима донијела темељни уговор, осим са Српском Православнм Црквом, а са њом није зато што је она реликт прошлости који треба пустити да изумре, подсјетио је протојереј-ставрофор Гојко Перовић и додао да се све ово догађа у атмосфери кад председник државе крши Устав.

„Крши члан 14 Устава Црне Горе и јавно саопштава у Парламенту и ван Парламента да ће он и његова партија основати или обновити цркву. Уопште не улазим у детаље каква је то црква у његовој замисли, ко би чинио ту цркву, какви су то вјерници, по којим канонима – али вас питам: Да ли устав ове земље дозвољава да предсједник грађанске, мултиконфесионалне државе узима на себе право и још најављује да ће да оснује или обнови цркву? То је атмосгфера у којој причамо о овом закону“, истакао је протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

Он је казао да је Влада објавила текст којим обмањује јавност у многим сегментима.

„Говори се о незаконитом укњижавању деведесетих година, да је наша Црква нешто незаконито укњижила на себе, иако је све то урађено по тада важећим законима, на начин како су се укњижавали грађани, институције па и сама држава“, казао је протојереј-ставрофор Гојко Перовић и подсетио да је на захтјев једне НВО 2008. године Српска Православна Црква избрисана као титулар.

„Ми смо се жалили министарству финансија и оно је уздало акт по коме је наше укњижење валидно. Онда се ишло на управни поступак, на суђење код Управног суда. И тада смо судски процес добили. И Влада налази за сходно, после свега тога, да су укњижења извршена под сумњивим околностима. Владина обмана је њена тврдња да се из Законика Валтазара Богишића јасно види како је држава била власник неких црквених објеката. А баш се ту јасно наглашава, у том Општем имовинском законику, да је Црква имаоник власништва“, прецизирао је протојереј-ставрофор Гојко Перовић и додао да се стечена права и субјективитет регистрацијом прекидају.

„Сад ви видите како Црква може, и да ли ће, да се региструје, или неће у таквој ситуацији“, рекао је протојереј-ставрофор Гојко Перовић и упитао ко је писао закон.

„Не може са црквама и вјерским заједницама да преговара неформални састав у име Владе, без акта са протоколом. Ми не тражимо да се овдје поштују канони – тражимо да се поштују Устав, закони и процедура ове државе. Апсурдно је овај разговор данас овдје водити као један – једини ове врсте, и то кад је већ све завршено“, сматра протојереј-ставрофор Гојко Перовић који је одбацио оптужбе из Владе да је Српска Православна Црква била против дијалога.

„Влада није исказала вољу и спремност да на наше примједбе стручно одговори или да о њима разговара. Примједбе и препоруке Венецијанске комисије, господине министре, нијесу инкорпориране у овај Предлог закона адекватно. А има, избројали смо их – тридесет и шест суштинских примједби. Прва је о отвореном, институцијалном и инклузивном дијалогу. Предлог закона није у сагласности са Уставом, јединственим правним поретком због дискриминаторских одредби, што је указано у овом нашем допису на деведесет и двије стране. Овај предлог закона третира стечени правни субјективитет цркава и вјерских заједница кроз доношење нових рјешења о уписима Цркава и вјерских заједница која имају конститутивни карактер, што се види по чану 26 Предлога закона“, нагласио је протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

Предлогом закона, сматра он, радикално је сужен опсег права на слободу вероисповести у колективном аспекту.

„Радикално се атакује и на својинска права цркве и вјерске заједнице на начин који је супротан члану 1 првог протокола, Уставу Црне Горе и Закону о својинско-правним односима као и Закону о заштити културних добара и осталим важећим правним актима, као рецимо Закону о државном премјеру и катастру. Црква никад никоме ништа није отела, и не бјежи од судског разматрања по том питању. Али, не, господине потпредсједниче Владе, пред Владиним органима који су јој подређени. Господине заштитниче људских права, овдје се боримо за одвојеност три гране власти“, прецизирао је он и упитао зашто Влада кроз одредбе Предлога закона бежи од редовних судова суверене државе, у парничном поступку.

„Тиме она, по мени лично, нарушава саму структуру ове државе. Избјегава капацитете коју нам ова држава даје. Зато Митрополија црногорско-приморска и друге епархије Српске Православне Цркве предлажу да се не жури са оваквим правно неодрживим, неуставним и дискриминаторским Предлогом закона који ће само да погорша стање вјерских слобода. Истичемо да се радом кроз дијалог који треба наставити до новог предлога закона, усклађеног са међународним актима и мишљењем Венецијанске комисије усклађеног са уставно-правним поретком ове државе може доћи, по нашој процјени за шест мјесеци“, рекао је протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

„Ако је Влади стало до квалитетног уређења ове осјетљиве области друштвеног живота, онда ће прихватити овај став, повући предлог закона из скупштинке процедуре, као што је више пута повлачила друге предлоге закона и започети инклузиван и транспарентан дијалог са црквама и вјерским заједницама. И са, што да не, независним правним експертима из НВО сектора, представницима цивилног друштва. То све до сад није био случај. А истрајавање на овом Предлогу закона видимо само као рушење добре атмосфере“, конкретизовао је став Цркве ротојереј-ставрофор Гојко Перовић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска