Протест на Тргу Федерације у Мелбурну

Протест на Тргу Федерације у Мелбурну

У петак, 4. новембра 2011. године, са почетком у 17,30 часова, у самом центру Мелбурна, на Тргу федерације, одржан је протестни скуп "Vigil4Peace" који је организовала Епархија мелбурнска Коптске православне цркве. На скупу су поред Коптског Владике Суријела и представника свих православних јурисдикција у Аустралији, као и других хришћанских заједница и представника НВО сектора, учествовали и представници аустралијских власти и опозиције, а после Владике Суријела, убедљиво најзапаженију беседу одржао је Преосвећени Владика Иринеј (Добријевић).

Повод за овај протест, који је био централни догађај у пројекту којим су Копти протестима покрили све веће градове у Аустралији, био је покољ 27 коптских младића у египатском граду Масперу.

Након што су новоинсталиране египатске власти спалиле неколико коптских храмова у горњем Египту, Копти су покушали да организују мирне демонстрације, седећи испред зграде телевизије у Масперу, када су војска и полиција, које контролишу муслимани- Арапи, отворили ватру и убили 27 младих хришћанских мученика и ранили још преко две стотине.

Оно што је Копте највише заболело је било ћутање света над овим и другим злочинима и прогонима које трпе египатски хришћани, и то са појачаним интензитетом од почетка тзв. "Арапског пролећа". "Арапско пролеће" врло брзо се претворило у "Коптску зиму", а ту зиму осетили су и други хришћани, посебно православни, широм Блиског истока, који поново под нишаном неког новог "Милосрдног анђела" натапају ту Свету земљу својом мученичком крвљу.

Излагање Владике Иринеја наишло је на салве одобравања и бујицу братских порука и поклича међу неколико хиљада Копта окупљених на Тргу федерације у Мелбурну, посебно на констатацију да ми Срби јако добро разумемо њихово страдање јер и сами и дан данас страдамо на својој Светој земљи, Косову и Метохији. Владика Иринеј истакао је и да ми Срби добро знамо како је то бити напуштен од стране целог света док се на правди Бога боримо за свој опстанак на својој земљи. "Баш зато", казао је Преосвећени Владика Иринеј, "знајте да нисте сами. Нисте сами јер смо ми Срби уз вас, као и сви други слободољубиви и правдољубиви људи, уз вас смо у молитви и страдању. Као што је Египат пружио уточиште и заштиту Богомладенцу Христу, тако ће и Христос, сигурни смо, заштити и сачувати Копте."

На крају је Владика Иринеј у име свештенства, монаштва и верног народа Митрополије аустралијско-новозеландске Српске Православне Цркве, положио венац на спомен обележје мученицима из Маспера.

Копти су иначе староседеоци египатски; потомци Фараонске цивилизације, народ који је удомио Богомладенца Христа а православну веру примили су од Светог Апостола Марка 55. године по Христу. Арапи, муслимани, који су данас већина у Египту, ту су дошли као освајачи у VI веку. Копти су у најзначајнијој мери допринели развоју монаштва у Православној Цркви, посебно преко Светог Антонија Великог, Светог Павла Тивејског, Светог Пахомија... Једна од најпоштованијих светитељки у србском народу, Света Марија Египћанка, била је Копткиња... Сама реч "Копт" долази од грчке речи "Аигиптос" (Αἴγυπτος) што значи "Египћанин". Коптска православна црква припада породици тзв. Оријенталних православаца или "Дохалкедонаца".

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска