Протест Срба због искључења струје

Због шестодневног искључења воде и струје у пет српских села у гњиланској општини, у Горњем Кусцу, административном центру српске локалне самоуправе, одржан велики протест. Школе у српским селима у гњиланској општини која су већ шести дан без струје данас су прекинуле наставу и неће радити до даљег, рекао је шеф канцеларије Министарства за Косово и Метохију у Косовском поморављу Предраг Стојковић. "У десет часова у селу Горње Кусце одржан је протест због тога што се квар на далеководу горње Кусце-Гњилане још не поправља јер Косовска електроенергетска корпорација условљава поправку потписивањем уговора за плаћање струје", казао је Стојковић агенцији Бета.

Напоменуо је да су након протеста сви ђаци пуштени кућама, а школе неће радити до даљег.

Најтежа ситуација је у основној школи "Петар Петровић Његош" у Горњем Кусцу, где су се деца већ заразила жутицом.

Срби из ових села су формирали и кризни штаб јер више од 700 домаћинстава у селима Горње Кусце, Стража, Станишор, Горњи Макреш, Мелинци и манастир Драганац већ шести дан немају струју ни воду, док се у школама запушила и канализација.

Више хиљада Срба упутило је апел међународној заједници и привременим инститицијама Косова да спрече самовољу Косовске електроенергетске корпорације и Покрајинског министарства за енергетику, који су означени главним кривцима за насталу ситуацију.

Уколико се хитно не предузму мере за поновно прикљукључење на електроенергетску мрежу биће обустављена настава у свим српским школама и организоване свакодневне протестне шетње до магистралног пута Гњилане - Бујановац.

Државни секретар Министарства за Косово и Метохију Звонимир Стевић оценио је да су искључења струје у српским срединама на Косову нови вид "психолошког притиска" на Србе.

"То што Косовска енергетска корпорација условљава да се прво потпишу некакви уговори о плаћању рачуна да би поправио квар је очигледно психолошки притисак на Србе у Косовском поморављу да напусте своје куће, а одговорност за ову ситуацију сноси међународна заједница, односно УНМИК и Еулекс", рекао је државни секретар.

Према његовим речима, Срби би плаћали струју да им је у последњих десет година међународна заједница обезбедила услове за нормалан живот, што подразумева враћање на радна места, безбедност и слободу кретања.

Извор: РТС