Против "хидробомбе" на Морачи

Митрополит Амфилохије против изградње хидроелектрана на Морачи. Не постоји могућност да се заштити манастир Морача, енергија се може добити и на бољи начин.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије оштро се успротивио градњи хидроцентрала на Морачи, уз оцену да ће ти објекти бити "хидробомбе". Нико нема права да потапа историју, предање, огњишта, па и ако су угашена, куће, чак и када су урушене, воћњаке, па чак и ако су запуштени, а да не говоримо о морачким храмовима и памћењу једног озбиљног народа", рекао је митрополит Амфилохије у интервјуу подгоричком листу "Дан".

Митрополиот тврди да не постоји начин да се, ако би се подигле хидроакумуалционе бране, заштити манастир Морача из 13. века, што је, иначе, предвиђено пројектом изградње хидроелектрана на реци Морачи. "Не треба бити велики стручњак, па закључити да се манастир заиста не може заштитити, све и да је ниво језера и тридесет, а не само два метра испод црквеног храма", казао је митрополит Амфилохије. Митрополитит је рекао да његови Морачани и Ровчани знају да се нико неће и не може обогатити новцем који ће добити за потопљена имања. "Такав новац није благословен", рекао је митрополит Амфилохије, додавши да он "није против енергије", али да се "енергија може добити на други, бољи, начин".

Извор: РТС