Протојереј Предраг Шћепановић: Истински је вјерник онај који вјерује у крајњу побједу добра!

На празник Рождества Светог Јована Крститеља – Ивањдан у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици одслужена је света Литургија којом је началствовао протојереј Предраг Шћепановић.

Саслуживали су протојереј-ставрофор Драган Митровић, протојереј Миладин Кнежевић и ђакон Павле Божовић.

Сабраном верном народу се пастирским и празнично-надахнутим словом обратио началствујући протојереј Предраг Шћепановић који је казао да је Свети Јован Крститељ у сваком смислу био претеча, као монах, пустињак и мученик:

-Свети Јован Крститељ је први монах, први пустињак, први анахорета, први праведник у свијету неправде и зла.  Он се удостојио онога што се ниједан од свих пророка није удостојио,  да руку своју спусти и крсти Онога кога су вјекови чекали и за ким су вјекови чезнули, онога који ће побиједити гријех смрти, проклетство, а то је Богочовјек Исус Христос.

-Свака наша мисао, дјело и ријеч које творимо на земљи излази пред Господа Исуса Христа. Зато, браћо и сестре, рекосмо ако је свијет овај постао чудом, држи се чудом и завршиће се чудом, ми људи не би требало да чудимо.  Бог је домаћин у овоме свијету, некад се умијеша, некад је присутан, мање или више, али је увијек домаћин у овоме свијету, и преко ових великих и светих људи какав је Свети Јован, показује нам да само онај који се држи Бога, само онај који пости,  који се моли, има живу и нераскидиву везу са небесима, небеским престолом. Свака ријеч, свака мисао и дјело које човјек твори на земљи, све то излази пред Творца неба и земље, Господа и Бога и спаса нашега Исуса Христа, једног од Свете Тројице. Зато је важно како мислимо, како живимо, јер је кратко вријеме овога живота. А вријеме је исјечак вјечности,  а какви се овдје покажемо на земљи, такви ћемо бити и у Царству Христове вјечне и незалазне свјетлости, беседио је протојереј Предраг Шћепановић и пожелео да се народ у Црној Гори збратими и помири благословом моштију деснице Светог Јована Крститеља:

-Нека би нас десница Светог Јована, која се налази по великом благослову у Цетињском манастиру крај честице Часнога крста и крај моштију Светог Петра Цетињскога, збратимила, помирила. И нека знамо да је истински вјерник онај који вјерује у крајњу побједу добра,  а да је пут праведника у свијету – пут страдања. Нека би Свети Јован Крситељ у ваше животе унио најљепше тренутке радости и среће, а као што дјевојке ките вијенац ивањски, тако нека и ми,  свако од нас, кити своју душу и свој живот науком покајања, скромности и ангеоске врлине Светог Јована.

Извор: Митрополија црногорско-приморска