Протојереј-ставрофор Добривоје Б. Старчевић (1933-2020)

Дана 10. априла 2020. године у свом дому у Врчину упокојио се протојереј-ставрофор Добривоје Старчевић - прота Брина, у 87. години живота. Заупокојена Литургија и опело служени су у храму Светих апостола Петра и Павла у Врчину 11. априла 2020. године. Прота Брина је сахрањен у породичној гробници на гробљу у Врчину.

Деда Брина, како су га звали пријатељи, рођаци и парохијани, рођен је 19. октобра 1933. године у Врчину, на дан Светог апостола Томе. Након завршене београдске богословије оженио се Добрилом, рођеном Грујић. Господ им је подарио две ћерке. По благослову Патријарха српског Германа рукоположен је 1961. године у чин свештеника. Рукоположење у капели Богословије Светог Саве у Београду, коју је завршио отац Добривоје, предводио је епископ Сава (Вуковић), тада викарни Епископ моравички.

Службу Господу је започео у селу Заклопачи надомак Београда. После нешто више од годину дана, постављен је за пароха врчинског, у своје родно местo, где је служио све до одласка у пензију 2005. године.

У Врчину је реновирао храм Светих апостола Петра и Павла, сазидао нови парохијски дом и уредио порту. При храму у Врчину прота Брина је предавао деци веронауку. Захваљујући плодној сарадњи са управом Основне школе у Врчину, веронаука се предавала у свим разредима пре него што је уведена у наставу основних школа у Србији. То је први такав случај у Србији. У богословију прота Добривоје је уписао 13 богослова, од којих данас имамо, за сада, три свештеника, једног јеромонаха и два вероучитеља. Свако ко је познавао проту Брину зна да је свим срцем служио Богу и свом роду. Молимо се да га Господ препозна као свог слугу на кога се односе речи из јеванђеља: “Ходите благословени Оца мојега; примите Царство које вам је припремљено од постања света.”( Мт.25,34) 

јереј Вукашин Теофиловић