Протојереј-ставрофор др Велибор Џомић: Неприхватљиве промјене закона о дискриминацији

Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о забрани дискриминације предвиђено је да се из важећег акта избрише члан којим се забрањује дискриминација по основу вјере и увјерења. Умјесто њега уводи се расна дискриминација. Протојереј-ставрофор  Велибор Џомић казао је да је брисање поменуте одредбе противно међународним правним актима. Он је истакао је да му је несхватљиво образложење да ће се под расном дискриминацијом подразумијевати и вјерска.

“Расна дискриминација у Црној Гори и не постоји, и очигледно је да су преписивана одређена упутства неких организација и да је то дословно примјењивано. Наравно, ми нијесмо за то да постоји било који облик дискриминације, али је правно-технички необјашњиво и друштвено неоправдано да се укида дискриминација по основу слободе вјероисповијести, а да се под расном дискриминацијом подразумијева и вјерска. То је недопустиво и противно међународним правним актима, и ми ћемо уложити примједбе на предложене измјене,” казао је Џомић.

Он је навео да је сада важећи акт донесен фуриозно 2010. године, а да се иста прича понавља и сада.

“Тешко се сналазимо у свим овим вратоломијама. Надам се да ће све вјерске заједнице успротивити понуђеном рјешењу да се брише члан који се тиче вјерске дискриминације. Он треба да остане, а другим треба регулисати и расну дискриминацију,” казао је Џомић.

Нацртом акта незадовољна су и лица са инвалидитетом. Њихов представник Горан Мацановић је казао да је из закона избрисан члан 18 који се односи на дискриминацију особа са сметњама у развоју.

- Он је избрисан, јер је казано да се заштита лица са инвалидитетом уређује посебним законом, али се заборавило да се тај акт у великој мјери ослања на актуелни Закон о забрани дискриминације. Истина је да постоји акт, али он не даје механизме за заштиту од дискриминације, већ упућује на норме важећег закона. Неприхватљиво нам је да се брише поменути члан, а да се истовремено не мијења Закон о забрани дискриминације лица са инвалидитетом, јер у супротном, ми нећемо имати механизме за заштиту, казао је Мацановић.

Шеф делегације ЕУ у Црној Гори амбасадор Митја Дробнич казао је да се област заштите од дискриминације мора унаприједити, пошто без тога нема пута у Европу. Он је навео да ће се та проблематика посебно пратити током преговора о приступу у оквиру поглавља 23.

Извор: Митрополија црногорско-приморска