Протојереј-ставрофор Гојко Перовић: Велики пост

Протојереј-ставрофор Гојко Перовић: Велики пост
Протојереј-ставрофор Гојко Перовић: Велики пост
Протојереј-ставрофор Гојко Перовић: Велики пост
Протојереј-ставрофор Гојко Перовић: Велики пост

У суботу, 4. марта 2017. године, у Саборној Цркви Светог Ђорђа у Доњој Горици, свечано је отпочео други циклус духовних предавања. Ректор Цетињске Богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић је говорио на тему Велики пост.

У веома надахнутом и инспиративном предавању, отац Гојко је сабраном вјерном народу говорио о неким заблудама савременог човјека, притом илустративно их описујући, кроз практичне примјере из свакодневног живота “који неумитно тече.“

Он је посебно истакао чињеницу, да човјек ниједне године не улази у пост исти, као и да је бој са самим собом заправо највећи бој који један хришћанин бије на фронту живота.

-Ниједан пост не почињемо као исти они људи, од прошле године. Неумитно живот тече даље. Човјек никад не улази у исту ријеку. Може то бити исто корито, исто мјесто, исти човјек, али нека нова вода туда тече, а човјек се у међувремену мијења. Сваке године ми се ресетујемо. А не треба већег боја, од боја са самим собом, рекао је он.

Указујући на недоумице, дилеме и замке на које човјек може наићи, отац Гојко се посебно осврнуо на заблуду појединих критичара Цркве у тези да Православље „убија људе у појам“, проповиједајући да човјек не треба себе да ставља у први план. -Црква нас учи да не стављамо себе у први план, а не да сабијамо дарове које нам је Бог дао, истакао је он.

У даљем излагању оца Гојка, посјетиоци овог предавања су могли чути, како се ватра која је несагориво горела у срцима наших предака, у последњим временима покривена пепелом, није угасила, већ је наставила да гори истим интезитетом, као прије хиљаду година.

-Од времена посног богослужења све почиње. А ватра која се тиче Свјетлости Христовог гроба, Свјетлости Христовог Васкрсења, па самим тим и поста и припреме за пост гори у нашим срцима хиљадама година. Историја Црне Горе је заправо једна великопосна прича.

Коначно нагласивши да свака прилика да се Васкрс дочека кроз пост, трудове и молитву може бити само на ползу човјека и његово узрастање ка Богу, отац Гојко је рекао: -Свака нова прилика да дочекам Васкрс је за мене корисна, јер ћу имати прилику, да овај Васкрс буде бољи него прошле године.

Извор: Митрополија црногорско-приморска