Протојереј-ставрофор Милорад Лончар: Из беседе на Благовести

Ми смо захвални Богу, Творцу и Сведржитељу, Богу који нас је из љубави створио, а онда, и када смо отпали од Њега, када смо се одвојили из гордости и самољубља, није нас напустио, већ је обећао да ће нас спасти и остао у сталној бризи за нас, чак и у данима, када смо се тако здушно борили против себе. Благодарни смо Богу, који је Сина Свога Јединородног дао да „сваки који верује не погине, него да има живот вечни“.

Благодарни смо Богу, који нас трпи и кад Га вређамо на најгрубљи начин. Колико ли је само оних који поричу Његово постојање, а онда Га вређају, као да има смисла вређати некога ко и не постоји? Захвални смо Богу, који нас одржава у животу, који нас храни, који нам даје анђела чувара да нас штити кроз живот и који је увек са нама. Када год затражимо Његову помоћ Он не одбија да нам помогне. Ето, томе Богу, који је помогао Пресветој Богородици да прихвати да послужи спасењу нашем, на начин до тога времена незамислив, ми данас узносимо хвалу.   

Друга захвалност, на овај дан, дан сећања на сусрет Дјеве и Архангела, припада Пресветој Богородици, Мајци Божијој и нашој, која је послужила као светионик свету, светионик са кога се видела светлост и кроз кога је обасјала светлост цело човечанство. Светлост Богородице обасјала је целу Васељену. Она је послужила као лествица са којом је Бог походио земљу, али лествица која је неуклоњива, већ која наставља да постоји и која је постала стална спона Неба и Земље, пламен који не сагорева, наша најчвршћа веза са Небом.

Свети Јустин Ћелијски, у својој беседи на овај дан, каже: „Не можемо ми предати живот свој Господу Христу без Ње. Само са Њом и са свима Светима ми можемо ући у Царство Небеско, ући у Рај, и наследити сва блага која је Господ Христос дошавши на овај свет дао и даривао“. Из овога проистиче да је Пресвета Богородица уистину светионик за све православне хришћане, те нам осветљава пут нашега хода. Христос, Син Божји је глава Цркве, коју је сам основао, а Пресвета Богородица са свим светима и свим члановима Цркве, крштенима, представља Тело Христово, заједницу која се спасава ослањајући се на првоме месту на Бога, али потом на Богородицу и све свете. Зато ми у нашим молитвама говоримо: „Помињући Пресвету, Пречисту, Преблагословену, Славну Владичицу нашу Богородицу и Приснодјеву Марију, са свима Светима, сами себе и један другог и сав живот свој Христ у Богу предајмо".

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска