Протојереј-ставрофор мр Велибор Џомић: Изјава за "Дан"

Протојереј-ставрофор мр Велибор Џомић,
координатор Правног савјета
Митрополије црногорско-приморске

ИЗЈАВА ЗА ”ДАН”
5. јул 2012. године

Министарство унутрашњих послова –  Подручна јединица за управне унутрашње послове у Подгорици – прије два дана је донијело закључак којим је прекинуло поступак за одобрење привременог боравка по захтјеву протојереја-ставрофора мр Велибора Џомића од јула прошле године. Џомићу је у закључку наложено да себи и свом адвокату у року од осам дана обезбиједи право на приступ тајним подацима.

- Најприје су ме позвали да дан послије Видовдана, у петнаест часова, по највећој врућини, дођем у МУП ради ”одобрења боравка”. Међутим, одлучили су не да ми дају одобрење него да узму изјаву. Евидентно је да је двјема службеницама које су изгледале препаднуто и које су имале непријатну дужност да ме понижавају питања састављао министар Брајовић, јер се види да их није састављао правник. То сам им и рекао усред њихове канцеларије. Питале су ме да ли имам приступ тајним подацима у Црној Гори, а добро знају да немам, као и да ли мој адвокат Драган Шоћ има приступ тајним подацима, а добро знају да нема. Опет нијесу навели број и датум документа АНБ, иако сам тражио. С обзиром на то да су питања била глупа, тенденциозна и незаконита, нијесам пристао да учествујем у дерогирању управног поступка нити сам хтио да потписујем готово припремљену изјаву са њихове стране. Скоро све су имале откуцано у компјутеру. Не бих им то потписао да сам цио живот чувао овце по Дурмитору, а не што сам више од двадесет година живота изучавао правну науку. То је моје право по Закону о општем управном поступку. Умјесто мене - понизили су сами себе.

- Послије тога сам очекивао да ће донијети рјешење којим поново одбијају мој захтјев, али сам умјесто рјешења добио закључак којим МУП прекида поступак док се не ријеши такозвано претходно питање, јер сматрају да ја или мој пуномоћник треба да обезбиједимо дозволу за приступ тајним подацима којима они баратају. Остављен ми је рок од осам дана да обезбиједим себи дозволу за приступ тајним подацима, а то је готово немогуће.

- Нажалост, не знају ни закључак да саставе. У њему стоји да се поступак води по мом захтјеву и по службеној дужности, а то је по Закону немогуће.
Само је та чињеница довољна да се тај закључак поништи. Оставили су ми рок од осам дана за добијање дозволе за приступ тајним подацима, а петнаест дана рок за посебну жалбу, што је апсурдно. Затим, нијесу навели којим тајним подацима ја треба да приступим. Притом, не зна се да ли треба да обезбиједим приступ за један, педесет или сто тајних података или, можда, свим тајним подацима који се чувају у Црној Гори. А уколико у року од осам дана не обезбиједим дозволу за приступ тајним подацима, коју је немогуће обезбиједити и коју нијесам дужан да обезбиједим ја већ МУП, они ће сматрати да сам ја одустао од захтјева за одобрење боравка.

- Они, евидентно је, не знају како да изиђу из правног ћорсокака у који су сами упали и запетљали се као пиле у кучине и зато прибјегавају грубој сили. Изгледа да не постоји никакво негативно мишљење АНБ чим не дају ни број ни датум тог акта, што је елементарна ствар, јер се ради о доказу у поступку у који већ пуну годину не могу да остварим непосредан увид. Ово је игранка без престанка и уопште се не нервирам због тога. Уложићу жалбу на закључак и тај поступак, док се оконча поново на Управном суду, може да траје годину дана и до тада легално боравим у Црној Гори. МУП је у мом и у другим случајевима прекршио скоро сва начела и многе одредбе Закона о општем управном поступку. Кроз акта МУП-а се очитује зла воља појединих политичких структура у односу на моју маленкост, али и катастрофално непознавање законских прописа. Они раде оно што је министар Брајовић и најавио у Скупштини прије неколико дана, тојест воде нови поступак против мог захтјева, а не по мом захтјеву, и само нека у том правцу наставе. Вјерујем да ће тако поступати и у случају пљеваљских и других свештеника, али поново ћемо на Управни суд.