Провокације у Ђаковици

Неколико стотина Албанаца протестовало је због доласка Срба на освештење цркве у Ђаковици. Захваљујући јаким снагама Косовске полиције и специјалним јединицама, Срби успели да, после литургије, напусте Ђаковицу. Министарство за Косово и Метохију осудило је данашњи инцидент.

Поводом Велике Госпојине неколико десетина Срба присуствовало је у Ђаковици Светој Литургији и освећењу цркве Успења Пресвете Богородице. Они су први пут после 1999. године дошли у своје родно место.

Међутим, неколико стотина Албанаца окупило се испред цркве, и уз повике "четници", "криминалци" и псовке, онемогућили Србе да са три комбија напусте црквену порту и крену пут манастира Високи Дечани.

После доласка полицијског појачања расељеним Србима је, како кажу очевици, успело да уз полицијску пратњу крену супротним улицама ка путу за Високе Дечане где се налази још око 200 расељених ђаковичких Срба, који из безбедносних разлога нису дошли у Ђаковицу.

Празник Велике Госпојине окупио је у манастиру Високи Дечани велики број верника расељених са Косова и Метохије и Срба који живе у енклавама.

У присуству већег броја верника у односу на прошлу годину, Литургију је служио викарни Епископ липљански Г. Теодосије уз саслужење манастирског братства.

Викарни Епископ липљански Г. Теодосије рекао је у изјави за Интернет портал РТС да данашњи велики број верника окупљених у манастиру Високи Дечани показује да је људима стало до светиња, без обзира што годинама живе далеко од њих.

"Светиње Косова и Метохије нико не може ишчупати из срца, а људи их са већом жељом и љубављу обилазе", рекао је викарни Епископ липљански Г. Теодосије.

Викарни Епископ липљански Г. Теодосије поручио је да Косово и Метохија нису трајно изгубљени и да се нада да ће Срби почети да се враћају на Косово и Метохију.

"За повратак Срба је потребна храброст, истрајност, али и издрживост" рекао је Епископ Теодосије и додао да светиње без народа дугорочно не могу опстати.

Осуда инцидента у Ђаковици

Министарство за Косово и Метохију осудило је инцидент у Ђаковици уз оцену да такви поступци не доприносе смиривању ситуације, већ провоцирају даље сукобе и нестабилности.

Поводом окупљања Албанаца који су Србима током посете места где је била православна црква довикивали "четници" и "криминалци" и упућивали псовке, министарство је навело да је паушално оцењивање и називање било кога злочинцем, без икаквих доказа, потпуно недопустиво.

У саопштењу је речено да Министарство жали за свим недужним жртвама на Космету и подржава акције на проналажењу несталих, ма које нације и вере они били, као и привођење одговорних за злочине пред лице правде.

Милена Бајовић, Интернет портал РТС-а

Извор: РТС

1