Прва Архијерејска Литургија у Церовцу

ДесимировацЦрквена општина Десимировац дочекала је свога архијереја Његово Преосвештенство епископа шумадијског Г. Јована , који је учинио канонску посету овој црквеној општини 19. и 20. јула 2008. године служивши Свету Литургију у цркви Свете Тројице у Церовцу и у цркви Свете Недеље у Десимиривцу. Ове две цркве на видљив начин сведоче да у овим селима живе православни Срби и добри верници јер су поред самога пута исписали име Божије подигнувши ове две светиње.

Цркве у Десимировцу је подигнута је 1937. године и посвећена је Светој Недељи. Осветили су је Митрополит загребачки Доситеј, Владика Николај жички и Владика шабачки Симеон. Стоји записано да је том приликом било окупљено 15.000 душа око своје цркве. Иконостас за цркву поклонио је Патријарх Варнава. Данас после 71 године црква се фрескопише и у олтару цркве као свети архијереји налазе се насликани Свети Владика Николај и Свети Митрополит Доситеј. У то време свештеник у селу био је покојни Војин Ђорђевић, после њега прота Богосав, свештекик Мира, протојереј-ставрофор Драгомир Крстић, прота Петар Манић. Сваки од њих трудили су се да оставе добар траг у времену путујући ка Царству Божијем. Стоји записано да је 1939. године ово село као и село Церовац посетио Патријарх Гаврило где га је дочекало мноштво народа

Данас Церовац има своју цркву коју су подигли житељи села заједно са својим свештеником Петром Манићем. Црква није освећена и сада се припрема за освећење. Ради се иконостас и када он буде готов, и када Владика Јован благослови обавиће се освећење цркве. Владика је 19. јула одслужио своју прву Свету Литургију у овој цркви, а саслуживали су свештеници: архијерејски намесник протојереј Рајко Стефановић, надлежни парох протојереј-ставрофор Живота Ст.Марковић, парох чумићки Милан Томић, парох јарушички Милан Ћосић и парох грбички Милан Петровић. Иако је био радни дан црква је била испуњена верним народом. Том приликом Владика је поучио народ истичући значај литургијског сабрања.

Власник чувеног ресторана Дукат у Церовцу приредио је трпезу љубави.

Сутрадан, у недељу, на дан храмовне славе, Владика је служио Свету Литургију у цркви десимировачкој. Свога архијереја дочекало је мноштво народа не скривајући радост због ове посете. Света литургија је почела у 9 часова а саслуживали су свештеници: ректор Богословије протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, архијерејски намесник протојереј Рајко Стефановић, надлежни парох протојереј-ставрофор Живота Ст.Марковић, парох чумићки Милан Томић, парох грбички Милан Петровић, вршилац дужности старешине светосавске цркве Ненад Ж.Марковић парох светосавски. Проповедао је отац Зоран Крстић говорећи о Светој Мученици Недељи истичући да је мучеништво саставни део живота свакога хришћанина. На Светој Литургији причестио се један број хришћана. Појао је октет из Крагујевца. Следио је опход око храма, освећење и ломљење славског колача. У црквеној сали следило је послужење за Владику и сав народ и заједничко фотографисање испред цркве.
Власница ресторана „Круна" из Десимировца приредила је трпезу љубави за све.

протојереј-ставрофор Живота Ст.Марковић