Прва енглеска бискупица уведена у службу

Декан Каптола Макфејт: Ново поглавље у Цркви Енглеске

Прва бискупица у историји Англиканске државне цркве у Енглеској Либи Лејн, званично је уведена у службу, јучер у недељу. Пре свечаности у Честерској катедрали декан Каптола Гордон Макфејт. Рекао је да је реч о новом поглављу у Цркви Енглеске. Он је подсетио и на то да је уведена у службу 8. марта што је истовремено и дан жена.

Крајем јануара је пасторка Либи Лејн хиротонисана од стране надбискупа Џона Сентануа од Јорка који је друга личност у англиканској јерархији за бискупицу. Као викарна бискупица Стокпорта подложна је бискупу Честера у провинцији Јорк. Још почетком ове године рачунало се наименовањем прве дијецезалне бискупице  у енглеској државној цркви. У овом тренутку испражњене су бискупске столице у Оксфорду, Нотингему, Глостеру и Њукаслу.

Англикански генерално Синод је крајем 2014. године донео прописе о хиротонији бискупица. Госпођа Либи Лејн је постављена за пасторку 1994. заједно са својим супругом Џорџом. У то време они су били први рукоположени брачни пар Енглеске. Питање рукополагања жена у Енглеској Цркви распламсао је велике расправе које трају већ годинама. Трећина англиканског свештенства у Енглеској представљају пасторке. Ова државна Црква је почетком 90-тих година прошлога века са незнатном већином одлучила д рукополаже жене у свештенице. Од тада, питање рукополагања жена у духовне чинове изазвала је раздор између либералних и конзервативних кругова Цркве, а оно истовремено представља и проблем у екуменском дијалогу између англикана с једне стране и римокатолика с друге.

Извор: Катпрес (р.р.)