Прва канонска посета епископа Иринеја Вирџинији

Прва канонска посета епископа Иринеја Вирџинији
Прва канонска посета епископа Иринеја Вирџинији
Прва канонска посета епископа Иринеја Вирџинији
Прва канонска посета епископа Иринеја Вирџинији

28. октобар 2017. године Господње - дан када је мисионарска парохија Рођења Пресвете Богородице дочекала свог Епископа најпре у литургијском сабрању, а потом и у трпези љубави.

Љубазношћу и благословом надлежног архијереја и срдачним гостопримством старешине Саборног храма Светих Константина и Јелене протојереја-ставрофора Николаоса Бакалиса, великог пријатеља српскога народа у Вирџинији, света архијерејска Литургија је одслужена у поменутом храму. Скупили су се парохијани из разних делова Вирџиније: из Ричмонда, Шарлотсвила, Њу Порт Њуза, Вирџиније Бич... да са својим Епископом принесе Господу Богу нашему бескрвну Жртву и да саборно поју Твоје од Твојих (дарова) - Теби приносимо због свега и за све.

Преосвећени Владика се после прочитаног Јеванђеља обратио народу говорећи о Светој Петки која је велики благослов за српски род, али и за васцело свецело човечанство. Такође, Преосвећени Владика је истакао значај литургијског сабрања као обрасца за свако друго сабрање, наручито нагласивши да смо у дому Господњем сви једнаки без обзира из ког краја смо дошли и којим језиком говоримо. -У храму Божјем смо у јединству са Господом као удови једног Тела Христовог, истакао је Владика. Убрзо смо значај ових речи чули у речима Љубимо једни друге да бисмо једнодушно исповедали... 

Владика је захвалио домаћинима рекавши да српски народ има два пријатеља - први је Господ Бог наш на небу, а други грчки народ на земљи. Изразивши захвалност и радост због сусрета са својом паством Владика је пожелео епархиотима да остану у добру и са Господом нашим све до следећег сусрета и сабрања, али и оног поновног сверадосног сусрета у Царству Небеском. 

По завршетку свете Литургије свечану трпезу су са великом љубављу припремиле чланице Кола српских сестара. Током ручка насупили су оперска дива и првакиња Београдске опере гђа Пајевић, ђакон Јован Аничић, др Жељко Стјепановић, свештеник Милиша Петронијевић... да би на крају сви сабрани заједно запевали. Потом се Преосвећени Владика поново обратио народу и очински упутио корисне савете за унапређење парохијског живота, али и речи које сваки отац упућује својој деци која крећу на важан пут - да ће увек бити уз своју децу, како молитвено тако и делом. 

Напослетку заједно са парохијанима Владика је обишао имање парохије где су га представници Црквеног одбора упознали са плановима о изградњи куће за будућег свештеника као и храма посвећеног Рођењу Пресвете Богородице. 

протојереј Немања Тешић, администратор мисионарске парохије у Вирџинији 

Извор: Епархија источноамеричка