Прва канонска посета владике Митрофана Хамилтону

Прва канонска посета владике Митрофана Хамилтону
Прва канонска посета владике Митрофана Хамилтону
Прва канонска посета владике Митрофана Хамилтону
Прва канонска посета владике Митрофана Хамилтону

У недељу, 23. октобра 2016. године, када Православна Црква слави успомену на Свете Оце Седмог Васљенског Сабора, Његово Преосвештвенсво Епископ канадски др Митрофан учинио је прву канонску посету верном народу Хамилтона.

Многобројни парохијани при Саборном храму Светог оца Николаја (Неш Род), заједно са верницима при цркви Светог оца Николе (Бартон) и црква Светог Георгија (Нијагара Фалс) са радошћу су дочекали свог Епископа који је началствовао светом архијерејском Литургијом.

Саслуживали су свештеници сва три храма: протојереји-ставрофори Милојко Димитрић и Војислав Павловић, протојереји Ђуро Самац и Дејан Обрадовић као и уморовљени дугогодишњи пароси Саборног храма, протојереји-ставрофори Стево Сојисављевивћ и Лазар Вукојев. Такође, у препуном храму на богослужењу су појали хорови све три цркве.

У надахнутој беседи епископ Митрофан је поучио присутни народ о значају литургијске заједнице: -Данас славимо успомену на Свете Оце Седмог Васељенског Сабора који су Цркву одбранили од иконоборачке јереси и поново установили поштовање светих икона. Сетимо се и Отаца из нашег рода који су своје животе положили за своју веру. Скоро сви знамо познате личности из света спорта, уметности и музике, а да ли знамо имена оних из нашег рода који су положили своје животе за веру нашу православну?

Вредне чланице Кола српских сестара све три хамилтонске заједнице припремиле свечани ручак у дворани код цркве на Бартону која је била испуњена до последњег места. Програм је отворен молитвом, а потом су наступиле фолкорне групе. Госте је, у име свештенства, поздравио прота Војо Павловић. Говорили су председници све три Црквено-школске општине, господа Рајко Ђурђевић, Мирослав Ћућуз и Душан Колунџић, као и гђа Даница Мировић. Њихова порука је била јединствена: -Захвални смо нашој Цркви што је управо Вас одредила за нашег новог епископа. Пресвећени Владико, будите уверени да ћете у свима нама имати безрезервну подршку.

На крају се владика Митрофан обратио присутнима: -Хвала Вам, верни моји епархиоти, на указаном гостопримству. Морамо градити јединство између Епископа, свештенства и верног народа, јер тиме сведочимо да смо деца Светог Саве.

Извор: Епархија кандска