Прва литија са Луштице

Прва литија са Луштице
Прва литија са Луштице
Прва литија са Луштице
Прва литија са Луштице

Прослава Недеље митара и фарисеја на полуострву Луштици започела је светом Литургијом у цркви Светог Николе, коју су служили протојереј Нико Урдешић и ђакон Душан Биговић. На Литургији су певали матуранти Богословије Светог Петра Цетињског.

Након свете Литургије, богослови су обишли манастир Ваведења Пресвете Богородице, Жањички манастир, а заједничарење је настављено на трпези љубави.

У 15:30 часова молебан у луштичком храму је служио парох савински протојереј Живан Вукојевић уз саслуживање протојереја Ника Урдешића и ђакона Душана Биговића.

Појањем тропара Свветом Николи, коме је посвећен Саборни храм и кога слави као крсну славу свака породица на Луштици, уз звук звона, литија је кренула из Радованића према Росама. Сабрало се 85 Луштичана и око 50 поклоника из Херцег Новог. На Росе су се укрцали у двадесетак чамаца и бродова и тако допловили до градске куле Шквер, преносећи и морем поруку „Не дамо светиње!“.

Од градске куле кренула је литија која се придружила литији из Топле, па су заједно наставили крсни ход до Пресвете Богородице Савинске. Луштичани су носили и чудотворну икону Пресвете Богородице Жањичке, коју је у име СПД Јединство из Котора, Саборном храму на Луштици поклонио протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска