Прва Литургија новоустоличеног епископа Сергија

Прва Литургија новоустоличеног епископа Сергија
Прва Литургија новоустоличеног епископа Сергија
Прва Литургија новоустоличеног епископа Сергија
Прва Литургија новоустоличеног епископа Сергија

Прву Литургију као Епископ бихаћко-поетровачки Преосвећени г. Сергије служио у манастиру Рмањ.

Божјом милошћу, дана 11. септембра 2017. године, када се Црква Божја присјећа страдања Претече Господњег, Светог Јована Крститеља, Божанствену Литургију у Светониколајевској рмањској обитељи служио је Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије, уз саслуживање Преосвећене господе Епископа врањског Пахомија и брегалничког Марка, као и свештенства и свештеномонаштва Епархије бихаћко-петровачке.

Велика радост и благодат је походила богомспасавану Епархију бихаћко-петровачку и манастир Рмањ. Та радост се огледа управо у томе што је то била прва Божанствена Литургија коју је служио Његово Преосвештенство Епископ г. Сергије као Епископ бихаћко-поетровачки, који се након неколико година Јеванђелске благовијести по Средњој Европи, Богом призван, вратио на своју постојбину.

Епископ је у литургијској бесједи захвалио браћи архијерејима што су дошли да га подрже на његовом новом почетку, који уједно и није нови почетак, јер се епископ Сергије, како је и сам нагласио „враћа кући“, враћа се у монашку колијевку, али у новом руху, руху Епископа бихаћко-петровачког. Епископ Сергије је такође и истакао важност празника Усековања главе Светог Јована Крститеља, који не значи смрт, него живот, и то живот у Христу.

Литургији су присуствовале монахиње манастира Ждребаоника и Жупе Никшићке, које су и украсиле Литургијско празнично славље богољепним појањем. Оно што је најбитније јесте и чињеница да је велики број вјерника приступио светој Чаши на спасење своје душе.

Епископ брегалнички г. Марко је, на крају Божанствене Литургије, захвалио домаћину епископу Сергију и архимандриту Серафиму настојатељу рмањске свете обитељи, на указаном гостопримству и љубави. Епископ Марко је такође и поучио вјерни народ о значају празника који превазилази логичка схватања и размишљања. -Смрт која за свијет који не познаде Бога означава и заиста крај и кончину свега, за оне који су у Цркви, у заједници са Живим Богом, представља нови почетак, почетак у Царству Небеском чији предукус, како нас учи Свети Максим Исповедник, доживљавамо на Божанственој Литургији. Она је парче Неба на земљи, поручио је владика Марко.

После окончања Божанствене Литургије за све присутне припремљена је трпеза љубави у манастирском конаку, гдје је Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије поздравио епископа Сергија и честитао му почетак новог пастирског рада који ће бити веома тежак, пун искушења, али у истрајности и помоћу Божјом и благородан.

На крају сабрања, свим присутнима се обратио и насојатељ свете обитељи рмањске високопреподобни архимандрит г. Серафим, који је захвалио свима присутнима, поздравио Епископе и госте и пожелио своме дугогодишњем сабрату, епископу Сергију, срећан повратак у своју кућу, међу свој народ гдје га је Господ позвао на нову архијерејску службу.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка