Прва литургија у цркви Свете Петке у Расову Код Бијелог Поља

Прва литургија у цркви Свете Петке у Расову Код Бијелог Поља
Прва литургија у цркви Свете Петке у Расову Код Бијелог Поља
Прва литургија у цркви Свете Петке у Расову Код Бијелог Поља
Прва литургија у цркви Свете Петке у Расову Код Бијелог Поља

На празник Преподобне Параскеве – Свете Петке, у цркви Свете Петке, у Расову код Бијелог Поља, Његово преосвештенство Владика будимљанско-никшићки Јоаникије са свештенством служио је прву Архијерејеску литургију.

Послије причешћа вјерника и дјеце пререзан је славски колач и колач Кола српских сестара, као и 11 колача вјерника који славе ову славу.

У пригодној бесједи пред великим бројем окупљених вјерника преосвећени Владика је указао на живот велике угоднице Божије – Свете Петке.

“Данас прослављамо велику заштитницу за цијели људски род, коју сви православни народи подједнако прослављају: и Срби и Грци, Бугари и Румуни и Руси. Њезине свете мошти дуго су биле у Србији. Света царица Милица донијела их је из Цариграда, па су потом биле у Смедереву. Затим су пренесене у Београд, и тамо је извор и света вода коју је благословила Света Петка. Чудотворна вода се налази поред цркве посвећене овој светитељки на Калемегдану. И народ у Београду веома дубоко поштује Свету Петку и култ Свете Петке, управо зато што су ту биле њезине свете мошти које су освештале наш престони град.“

“Драга браћо и сестре, Света Петка се у Црној Гори, ево данас, прославља свенародно. Бјелопавлићи и сви који су родом отуда, потомци војводе Бијелога Павла, племића из доба цара Душана, славе Свету Петку. А и овдје у Бијелом Пољу и Беранама многе породице славе Свету Петку, а у новије вријеме, хвала Богу, граде се и храмови. Прије неколико година у малој Мурини, оној Мурини која је символ нашега страдања у новије вријеме. Ту су НАТО бомбе порушиле мостове у побиле дјецу а сада, ето, подиже се Свети храм у славу Свете Петке и за покој душа жртава од НАТО бомбардовања. И овдје у Расову подиже се велељепна црква и прекрасна светиња у којој смо већ почели да се сабирамо и вршимо свете службе. Молимо се Богу и Он нас је благословио молитвама Свете Петке те прошле године освештасмо ове свете темеље, а ове године овдје завршисмо храм и зидање. Освештали смо крстове и подигли их да заблистају славом Божанском над овом прекрасном Лимском долином, и зазвонише освећена звона и чу се њихов глас надалеко, јер чуше и Анђели на небу и Светитељи и ваши се преци обрадоваше овоме дивноме дјелу које ви овдје учинисте, бесједио је Владика Јоаникије. Он се захвалио Одбору за градњу цркве на великој помоћи око изградње као и Колу српских сестара, на челу са Љиљом Поповић, које прослављају своју славу и које се труде да учине што више добра око ближњих својих, извршавајући тако јеванђељску заповијест да покажемо љубав према ближњима.“ Владика је похвалио и рад свештеника са својим од Бога им повјереним народом.

“И Богу хвала који нас све сабира и окупља и окрепљује и ставља у срца и душе наше добре мисли и покреће нас на добра дјела те ево овдје у Бијелом Пољу подигоше се и обновише многе светиње, а тиме се обнови и народ, закључио је владика Јоаникије и пожелио срећну славу свима који славе Свету Петку.“