Прва литургија у новосаграђеној цркви у манастиру Пресвете Богородице у Мрзеници

Мрзеница Свечаније него икада до сада, у манастиру Мрзенице прослављен је празник Покрова Пресвете Богородице, који је храмовна слава, разлог за то је новосаграђени храм који је оспособљен за обављање службе Божије.

Свечаност је почела служењем бденија уз присуство великог броја верника. Манастирска порта је оживела. Пошто је храм озвучен, молитвено појање и читање стварало је утисак да је ово место свето и да у срцима нашим одѕвањају речи које је чуо пророк Мојсије - ''изуј обућу своју јер је ово место света земља''.

После завршеног бденија, у свечаној литији дошли смо на извор свете воде, где је прочитан акатист покрову Пресвете Богородице. Молитве упућене мајци Божијој испуњавале су срца и душе верника који су, са упаљеним воштаницама у рукама, указивали на горење срца због узвишене молитве која се разливала из њих.

На крају акатиста, окупљеним верницима поучном беседом обратио се протојереј:

У име Оца и Сина и Светога Духа,

Браћо и сестре,

Милошћу Божијм и посредништвом мајке Божије одслужисмо прво бденије у новосаграђеном храму посвећеном Покрову Пресвете Богородице. Наравно, немогуће је не сетити се оне чудесне ноћи када је у Цариграду, у цркви Влахерни, служено свеноћно бденије. У храму су била два велика светитеља цркве Џристобе, Андреј и Епифаније. У тренутку док се молитва подизала небу, Андреј се обрати свом ученику - ''Видиш ли чедо царицу неба и земље како својим омофором закриљује верни народ?'' Епифаније рече: ''Видим оче и ужасавам се''.

Мрзеница И сада, браћо и сестре, мајка Божја слуша наше молитве закриљујући нас својим часним омофором. Но, да ли се ми ужасавамо попут Св. Андреја и Епифанија, или пак сматрамо да је то нешто сасвим обично? Да ли смо свесни својих слабости, својих недоследности, своје непостојаности? Да ли осећамо колико смо се удаљили од духа Јеванђеља а ипак сматрамо сасвим природним да нас Пресвета Дјева штити од свакога зла?

Погледајмо овај прекрасни храм који је сазидан трудом свих вас, али пре свега благодарност дугујемо покровитељици овога храма. Пресвета Дјева дотакла се срца ваших и оснажила на чињење добра.

Велики руски проповедник Св. Димитрије Ростовски у једној беседи рекао је: ''Лакше је избројати звезде на звезданом небу, капи росе у трави него ли набројати сва доброчинства којима нас штедро обасипа Пресвета Дјева''. Да, драга браћо и сестре, мајка Божја нас обасипа многим добрима. Посредује пред сином својим и Богом својим и Богом нашим, али је потребно да се ми потрудимо да чинимо добро, клонећи се злам да срца своја испунимо љубављу, пре свега према Богу а онда и ближњима својим и на крају треба да развијамо осећање љубави према непријатељима, јер како благовести Св. Николај Жички, они су наши груби пријатељи који указујући на наше мане и недостатке помажу нам да будемо бољи него што јесмо.

Ово вече је благословено, драга браћо и сестре, благословено је молитвама неба и земље, благословено је и молитвама које смо овде, на овом светом месту, заједнички принели покровитељици овога светога места. Ево, у пречнику од тридесетак километара, три светиње посвећене су Покрову Пресвете Богородице. Не значи ли то, браћо и сестре, да је овај крај под посебном заштитом мајке Божје? То радује али и обавезује. Зато увек ''Горе имајмо срца'', приносити топле молитве Богоматери сажете у један молитвени вапај: ''Закрили нас чесним твојим омофором, мајко Божија''.

Нека је благословено ово наше молитвено сабрање, нека благослов Господњи и посредништво матере његове буде са свима нама.

Освануло је магловито јутро. Из облака магле помаљало се сунце, да би се магла подигла а сунце, некако сјајније него обично, најављивало је велики дан, Прву Свету Архијерејску литургију у новоподигнутом храму. Побожни народ долазио је са свих страна. Њихова лица су изражавала радост због призора који су угледали. Величанствен храм испуњен верним народом, свету литургију служи Владика нишки Господин Иринеј уз саслужење већег броја свештенослужитеља и два ђакона. Међу свештеницима је и архимандрит Алексеј из манастира Св. Луке у Бошњанима.

Узвишена молитва, верници једнодушни у приношењу молитава мајци Божијој. Причесници су прилазили са страхом Божјим светој чаши, сједињујући се са Христом.

Потом литија, освећење, резање и сечење славског колача и освећење три величанствена часна крста који ће бити постављени на куполама храма и парати небо и омогућити да молитве које ће се приосити Господу у овом храму, попут крстова крену пут неба, пут Господу Славе.

Поучивши окупљене вернике, Владика је похвалио градњу овог храма, не кријући радост ''што је овај храм сазидан у рекордном року''. Владика је изразио захвалност свим приложницима похваливши ревност игуманије Катарине и духовника јеромонаха Тихона, уз жељу да се храм ускоро освешта. За све вернике приређена је трпеза љубави.

 

Протојереј ставрофор Љубивоје Радовић, Црква Лазарица