Прва недеља поста у Сокоцу

Прва недеља поста у Сокоцу
Прва недеља поста у Сокоцу
Прва недеља поста у Сокоцу
Прва недеља поста у Сокоцу

У Недељу сиропусну, 17. марта, у Духовном центру храма светога пророка Илије у Сокоцу - „Романијске Лазарице“, одржана је дјечија духовна приредба на којој су учествовала дјеца хора „Пресвете Богородице Тројеручице“ из Сокоца. У наставку приредбе, глумац Велибор Ђорђић је за соколачке малишане извео луткарску представу „Црвенкапица“. По завршетку приредбе, малишани су у храму заједно са својим родитељима присуствовали Акатисту Светим четрдесет мученика севастијских - Младенцима и вечерњем богослужењу.

Претходно тога дана у храму је служена света Литургија на којој су соколачки свештеници упознали вјернике са изласком првог броја парохијског листа „Билтен храма Романијске Лазарице“. Лист ће излазити неколико пута годишње и биће бесплатан. Први број листа посвећен је Великом посту, а свештеници ће га дијелити вјерницима приликом обиласка њихових домова и освећења водице.

Током прве недјеље поста, поред свакодневних богослужења у храму светога пророка Илије, служено је и Велико повечерје на коме је читан Велики канон светога Андреја Критског. У петак прве недјеље поста, у Теодорову суботу и у Недјељу Православља, у храму светог пророка Илије служене су  лтургије,на којима се велики број вјерника исповиједио и причестио. Свете Литургије су служене и у филијалним храмовима пеподобне мати Параскеве на Војничком гробљу у Сокоцу, као и светогг великомученика Георгија у Соколовићима и храму Свих Светих на Стјеницама.

Извор: Митрополија дабробосанска