Прва посета епископа Силуана Новом Зеланду

Прва посета епископа Силуана Новом Зеланду
Прва посета епископа Силуана Новом Зеланду
Прва посета епископа Силуана Новом Зеланду
Прва посета епископа Силуана Новом Зеланду

У петак, 17. фебруара 2017. године у касним вечерњим часовима Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан допутовао је у Окланд започевши прву канонску посету земљи под сазвежђем Јужног Крста.

Владика је донео велики дар на поклоњење верном народу на Новом зеланду - мошти Преподобног аве Јустина. Традиционалном дочеку уз погачу и со присуствовало је мноштво парохијана храма Светог краља Милутина. Владика је захвалио на дивном дочеку благосиљајући све присутне.

На Задушнице, 18. фебруара 2017. године, у препуном храму епископ Силуан је служио свету архијерејску Литургију уз саслуживање протојереја-стврофора Жељка Симоновића из Париза и јереја Предрага Грубачког из Велингтона. Након службе настављено је дружење верног народа са својим Епископом. Испред руске заједнице у Окланду добродошлицу Владици пожелео је отац Владимир Бојков.

Већ поподневним летом из Окланда Владика је отпутовао у престони град Новог Зеланда. Уз дочек на аеродрому парохијани Светосавског храма архијереју су приредили дочек у парохијској сали. Испред руске заједнице у Велингтону добродошлицу епископу Силуану пожелео је отац Алексеј Попков.

У недељу, 19. фебруара 2017. године, владика Силуан служио је свету архијерејску Литургију уз саслуживање јереја Предрага Грубачког. Након службе организован је заједнички ручак владике Силуана са парохијанима. Румунски свештеник Николае Флороиу са својим парохијанима пожелео је долгоденствије Владици. Сви парохијани који су желели да се упознају са својим архијерејем нису остали ускраћени разговора осетивши велику љубав коју Владика има за њих.

У понедељак, 20. фебруара 2017. године, Епископ је посетио грчки Светоархангелски манастир у Левину, одневши мошти Светог Јустина на поклоњење братији. Уз срдачну добродошлицу јеромохан Мелетије упознао је Његово Преосвештенство са мисионарском делатношћу грчке Митрополије на острвима близу Новог Зеланда.

Сутрашњи дан протекао је у сусрету епископа Силуана са грчким митрополитом Амфилохијем. У пријатном разговор двојице архијереја, Митрополит је са пуно љубави поделио своје пребогато искуство са владиком Силуаном. Растанак двојице архипастира завршен је уз обострану жељу за поновним виђењем. У вечерњим сатима Његово Преосвештенство одржао је инспиритиван говор на пријему који је организовала српска амбасада поводом Дана државности.

У току посете Велингтону Његово Преосвештенство посетио је и руске, румунске и грчке саборне храмовне. У јутарњим часовима 22. фебруара 2017. године отпутовао је са велингтонског аеродрома пут Аустралије, чиме је владика Силуан завршио прву посету Новом Зеланду.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска