Прва седмица поста и Недјеља Православља у Гацку

Прву недељу Часног поста у Гацку обиљежила је велика посјећеност богослужења од стране вјерника како у саборном Храму тако и у сеоским црквама. У прва четири дана поста служен је, поред редовних великопосних служби и Покајни канон Св. Андреја Критског, на коме је присуствовао велики број вјерника.

У сриједу на Пређеосвећеној Литургији која је служена у Цркви Силаска Светога Духа на апостоле у 17 часова велики број вјерника се причестио.

На Теодорову суботу Св. Литургија се традиционално служи у цркви Св. пророка Илије у Наданићима гдје се окупи мноштво вјерника из Наданића и околних села. У Недељу Православља на Св. Литургији која је опет служена у Гацку Св. Причешће је примио велики број вјерника. Овога дана, више него икада, се осјетила потреба за завршетком новог храма јер у старој цркви није било ни близу довољно простора да прими све вјернике. Иако је народ причешћиван на два мјеста у цркви било је потребно сат времена да се причешће обави. Након Св. Литургије они који због старости и болести нису могли присуствовати богослужењу причешћени су код својих кућа.

Вјерници ове парохије су имали радост и благослов да на овај велики празник у Саборишту парохијског дома у Гацку чују предавање Епископа ЗХиП Г. Григорија на тему Историја и вјечност.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка