Прва српска црква у Португалу

Прва српска црква у Португалу
Прва српска црква у Португалу
Прва српска црква у Португалу
Прва српска црква у Португалу

Епархија западноевропска Српске Православнe Цркве са изузетном радошћу обавештава православне вернике у Лисабону и Португалу да је 4. јануара 2017. године град Лисабон ставио нашој Цркви на располагање капелу саграђену почетком 16. века, дело чувеног архитекте Хуана Кастиљског, која је дуго времена служила као испосница чувеног манастира Светог Јеронима.

Црква је услед урбанистичких промена издвојена из некад огромног манастирског комплекса и налази се тик уз стадион фудбалског клуба Белененсес. Примопредаја кључева цркве обављена је у самој капели у 17 часова, а потом је у Амбасади Републике Србије која се налази недалеко од капеле приређен пријем за градске већнике, међу којима је био и заменик градоначелника Лисабона г. Кастро.

Сама црква је уврштена у споменике од националног значаја под заштитом португалског Завода за културну баштину и добијена је уз изузетно залагање и право дипломатско умеће амбасадора Републике Србије у Португалу г. Оливера Антића, коме Епархија западноевропска Српске Православне Цркве овим путем изражава дубоку благодарност.

Наше прво богослужење у овој цркви биће одржано на Божић, у суботу 7. јануара 2017. године, у 10.30 часова. Адреса Српске православне парохије Христа Спаса је: Rua de Alcolena 1, 1400-004 Lisboa (Belém, Restelo). Литургија ће такође бити служена у недељу, 8. јануара 2017. године, у 10.30 часова. Обавештења се могу добити путем електронске адресе: igrejaospc@gmail.com и на телефоне: (+351) 925574297, (+351) 917023886).

Из канцеларије Епархије западноевропске СПЦ