Прва Свеправославна Света Литургија у Великој Британији

Прва Свеправославна Света Литургија у Великој Британији
Прва Свеправославна Света Литургија у Великој Британији
Прва Свеправославна Света Литургија у Великој Британији
Прва Свеправославна Света Литургија у Великој Британији

Свеправославна епископска конференција за Британска острва основана је 21. јуна 2010. године на оснивачкој скупштини у Лондону и састављена је од свих канонских епархијских архијереја Православних Цркава под чијом се јурисдикцијом налазе Велика Британија и Ирска. Од тада, ова конференција се састаје редовно два пута годишње, а у оквиру исте постоје три одбора: богословски, пастирски и образовни у којима се разматрају питања из живота и мисије Православне Цркве на Британским острвима.

Ове године, трећа по реду, Епископска конференција је одржана 30. јуна у грчкој православној цркви 12. апостола у Брукманс Парку (Хатфилд), близу Лондона, на дан храмовне славе ове грчке парохије.

Иначе, раду епископске скупштине претходило је литургијско сабрање православних епископа који су заједно, по први пут, служили Свету Литургију. Тако су, поред  началствујућег, Архиепископа тијатирског и великобританског Г. Григорија (Цариградска Патријаршија), учестовали Архиепископ сурошки Г. Јелисеј и Архиепископ Г. Анатолије (Московска Патријаршија), Архиепископ Г. Јосиф (Румунска Патријаршија), Архиепископ Г. Марко (Руска Загранична Црква), Епископ Г. Атанасије (Цариградска Патријаршија), као и више свештеника из осталих помесних Цркава. У име Епархије британско-скандинавске Српске Православне Цркве био је присутан протојереј Драган Лазић, као изасланик Његовог Преосвештенства Епископа британско-скандинавског Г. Доситеја.

После Свете Литургије уследила је литија око цркве, а затим се Архиепископ Григорије обратио свима присутнима подсетивши на јеванђелску мисију дванаесторице апостола и указао на значај овог свеправославног сабрања за Православље, као потврду да заједништво у вери и учешће у Цркви надилази етничке и језичке разлике, јер је један Христос.

После тога, приређена је свечана трпеза љубави за присутне који су били учесници  овог историјског догађаја за све Православне Цркве  у Великој Британији и Ирској.

о. Драган Лазић, парох лондонски