Први директор Колеџа Светог Саве

Први директор Колеџа Светог Саве
Први директор Колеџа Светог Саве
Први директор Колеџа Светог Саве
Први директор Колеџа Светог Саве

Његово Преосвештенство Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске г. Силуан молитвеним чином за благословен почетак рада увео је гђу Анастасију Ану Николау у дужност првог директора Колеџа Светог Саве, чиме је отворено ново поглавље у историји Српске Православне Цркве на Петом континенту.  

Молитвени чин је обављен у Саборном храму Светог великомученика Георгија у Кабрамати у присуству чланова Одбора Колеџа и Црквеног одбора. -И поред тешкоћа, које сви заједнички преживљавамо последњих неколико месеци због пандемије корона вируса, радови на завршетку Колеџа теку по плану, и постављање директора чини нас корак ближе историјском догађају за српску заједницу у Аустралији, а то је отварање наше прве школе, која носи име првог српског Архиепископа и просветитеља, поручио је владика Силуан.

Именовање православног директора, са импресивном академском и професионалном биографијом, представља значајан стуб у раду школе и припреми сигурне стазе ка Путу који води у живот.

Беседу Његовог Пресвештенства преносимо у целини: 

Високопречасни оци, поштована и уважена Анастасија Николау, цењени чланови Одбора и пододбора Колеџа Светог Саве, уважени чланови Црквеног одбора Саборног храма Светог великомученика Георгија у Кабрамати, драга браћо и сестре у Христу,  

Ево дана који створи Господ, обрадујмо се у веселимо у Њему! Дозволите ми да најпре са искреном и великом радошћу, у име Српске Православне Цркве и наше заједнице широм Аустралије и Новог Зеланда, поздравим и пожелим добродошлицу, поштованој и веома уваженој госпођи Анастасији Николау, првом директору наше прве Српске православне школе у Аустралији: Добро дошли као своји својима!    Драга Ана, Српска Православна Црква и њени верници, желе Вам срдачну добродошлицу ове вечери. Ово вече је заиста значајно и посебно за нас. Вече, дуго очекивано, јер је оно историја у настајању, вече у коме наша визија коначно постаје стварност.  

Молитвено увођење у дужност првог директора прве Српске школе у дијаспори, представља историјску прекретницу у животу наше Српске Православне Цркве.   Благословени смо што ће неко Ваше способности, стручности и искуства, водити прву генерацију наших ученика. Наша радост је још већа, знајући да Ви као православна Гркиња, говорите језиком Светог Православља, језиком његовог умовања и вредности, за које се надамо да ћемо уградити у темеље школе и у срца наших ученика. Молимо се да ово вече буде отварање новог поглавља за генерације које ће доћи, не само за српску заједницу и нашу православну браћу, него и за све оне који ишту Пут који води у живот.  Очекујемо да ће ово поглавље бити формативног карактера, духовног и интелектуалног обликовања, што хришћани сматрају интегралним за човечанство створено по образу и подобију Бога, позвано на динамизам – на узрастање до мере савршенства, да постане Бог по благодати. Такође се молимо да наши ученици имају прилику да уче о Светосављу, које представља Христово Јеванђеље и његову вечну поруку, у примеру који нам је отеловљен и предат у животу Светог Саве, Патрону наше школе. Коначно, молимо се и да ово поглавље буде највећа служба и допринос српске заједнице широј аустралијској заједници.  

Познато је да иза добре школе стоји способан директор, добри наставници и компетентни чланови Одбора. Колеџ Светог Саве, као школа која тек почиње, доноси узбуђење, мотивацију али такође и многе изазове. Из тог разлога, започели смо ово увођење у дужност директора са усрдном молитвом Богу да измолимо Његов благослов и заступништво за рад који управо започињете. Ваш задатак неће бити лак, али нећете бити сами. Имаћете пуну подршку мене као Епископа, свештенства, наставника и Одбора Колеџа, али што је још важније, имаћете Христа, Пресвету Богородицу, Светог Саву и све светитеље који ће Вас штитити. 

У закључку моје добродошлице, дозволите ми да Вам дарујем две иконе, обе Светог Саве. На другој икони је осликан Свети Сава како заступнички држи Колеџ који ћете  Ви предводити. Нека ове иконе буду велики благослов за Вас и Вашу породицу да их чувате за генерације које долазе, и као молитвени подсетник да ће Свети Сава бринути о Вама на овом путовању. Нека Вас Бог благослови и подари много година! На многе године!

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска