Први орден владике Николаја Лелићког за просвету

Дана 11. децембра 2010. године Изасланик и Архијерејски заменик Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског архимандрит Петар (Радуловић) посетио је О.Ш. "Милан Муњас" у Убу преносећи благослов и поздраве Владике Милутина. Повод за његову посету је додела Ордена Светог Владике Николаја директорки школе госпођици Живани Баратовић и Архијерејске грамате помоћнику директора господину Милојку Марковићу за залагање на афирмацији верске наставе у овој школи и њеним издвојеним одељењима.

У беседи приликом свог обраћања наставницима и ђацима архимандрит Петар је напоменуо да до сада у Епархији ваљевској постоје само три носиоца овога ордена а да је ово први који се додељује у просветној установи.

Школа у коју похађа 1080 ученика је једна од бројнијих у Епархији, ако не и најбројнија, веронауку је изабрало 95 % ученика.

Ови подаци, по речима оца Петра, завређују похвалу и награду што је и учинио Његово Преосвештенство Епископ Милутин на молбу протонамесника Милана Ристивојчевића, Епархијског координатора за веронауку у Епархији ваљевској.

Из досадашњег искуства у извођењу верске наставе у школама, да се видети, да статус и одзив ђака на верску наставу умногоме зависе од става и залагања директора школе, па често чујемо речи, да је веронаука огледало директора школе према Цркви.

Госпођица Баратовић потиче из побожне породице чији дом уредно посећује свештеник, а она сама редовно похађа свети храм. За време бомбардовања Србије 1999. године држала је часове Православне школице у црквеној сали у Убу без икакве надокнаде. У О.Ш. "Милан Муњас" у Убу опремила је кабинет за веронауку први у Епархији који је Епископ осветио. Ова школа је била прва чији су наставници, вероучитељи и ђаци на челу са директорком посетили нововаспостављену Епархију ваљевску и били срдачно примљени од стране Епископа. Сарадња Цркве и школе је обострана и на завидном ниво, нема ниједне школске свечаности да на њој не присуствује неко од свештеника, нити пак, једне црквене прославе да наставници и ученици школе не учествују у њој.

Госпођица Живана Баратовић и господин Милојко Марковић су благодарни Цркви што им је учинила част да буду одликовани Орденом Светог Владике Николаја и Архијерејском граматом и то у тренутку када се слави 190 година постојања школе у Убу. Обавезују се да ће ова одликовања часно носити, марљиво радити на васпитању и образовању младих нараштаја и верно служити својој Светој Цркви и Држави.

Носити орден Српске православне цркве је тежак терет и обавеза према својој Цркви али и нада на помоћ Божју у животу и раду.

Нека им је благословен овај Стални сусрет са Светим Владиком Николајем и нека им он буде путовођа и светионик кроз живот.

Милан Ристивојчевић, протонамесник

Извор: Епархија ваљевска