Први острошки полумаратон

Први острошки полумаратон
Први острошки полумаратон
Први острошки полумаратон
Први острошки полумаратон

На празник Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим - Цвијети, 9. априла 2017. године, одржан је први Острошки полумаратон од Саборне цркве Светог Василија Острошког у Никшићу до Доњег острошког манастира у организацији Атлетског клуба Никшић са благословом Високопреосвећеног Митрополита Амфилохија и Преосвећеног Епископа Јоаникија.

Дионицу дугу 20 километара и 400 метара улицама Никшића којима пролази традиционална Световасилијевска литија, преко Царевог моста и Пандурице од око 300 маратонаца најбрже је за 1:16:42 истрчао Баранин Драгољуб Копривица, који је уједно тријумфовао у мушкој и конкуренцији ветерана, док је најбоља црногорска атлетичарка Слађана Перуновић побиједила у женској конкуренцији, а можда и најзахтјевнију стазу на свијету кад су у питању полумаратони завршила је за 1:26:36.

Копривица је казао да је побједа на првом острошком полумаратону за њега више од тријумфа. -Спремао сам се за трку, али мој први маратон је почео прије скоро 20 година од Острога до манастира Мораче. Тада сам се опредијелио да ћу трчати маратоне, а данас ово за мене има посебну симболику и значи много више од самог тријумфа. Сјајно сам се осјећао док сам трчао иако је стаза захтјевна због висинске разлике. Ја сам се на узбрдицама осјећао као да сам трчао по равници и чак сам ту и направио главну разлику која је на крају била пресудна, казао је Копривица.

Најбоља црногорска атлетичарка и олимпијка Слађана Перуновић након трке казала је да је остварила циљ и побиједила. -Циљ ми је био да побиједим као што сма то и урадила. Тешко ми је било, задња два километра молила сам Бога да стигнем жива јер је било претешко. Драго ми је да се Никшићани све више баве трчањем и драго ми је што је велики број дошао да учествује у Острошком полумаратону, казала је Перуновић.

Другопласирани међу мушкарцима био је Слободан Маринков, а треће мјесто заузео је Игор Јакимовски. Маринков који је на острошки полумаратон дошао из Панчева очекивао је тежу стазу. -Није тешка стаза била, задовољан сам пролазним временом 1:18, то је близу личног рекорда на равном, тако да је ово супер тренинг за неке будуће трке. Идеја за острошки маратон је одлична, сваке године да организујете доћи ћемо врло радо, казао је Маринков.

У женској категорији другопласирана је била Данијела Бараћ из Србије, а трећа Александра Маринков. За Данијелу Бараћ, која трчи за Атлетски клуб Партизан, острошки полумаратон је прави изазов. -Било је лијепо, тешка је стаза, али вриједјело је. Идеја је сјајна, штета што се раније неко није досјетио да се овдје организује трка, али никад није касно. Долазим и следеће године, казала је Бараћ.

Награде су додијељене и за најбоље такмичаре и такмичарке из Црне Горе, најбоље такмичаре и такмичарке у категорији полиција и војска, као и за категорије ветерана. Међу маратонцима био је и шездесетпетогодишњи Радован Радуловић који је од Никшића до Острога трчао два сата и три минута и тријумфовао у категорији ветерана 65 година и више. -Трчао сам бројне маратоне, а раније и од Острога до Ждребаоника. Овдје кад сам дошао није било умора. Ово је одлична идеја, и има неку своју драж и посебну улогу због Светог Василија Острошког, казао је Радуловић.

Технички директор Острошког полумаратона Драго Мусић казао је да ће манифестација постати традиција, те да наредне године очекују и до хиљаду учесника. Циљ првог Острошког полумаратона пратио је велики број поклоника који су из разних крајева свијета дошли у острошку светињу, а побједницима је честитао и сабрат острошке обитељи јеромонах Јеротеј. Након додјеле признања за учеснике је у Доњем острошком манастиру обезбијеђен ручак, који је прирпемила острошка братија. Први Острошки полумаратон је претходница Дана Светог Василија Острошког – културно-духовне манифестације која се посљедњих двадесет година одржава у Никшићу уочи празника Острошког Чудотворца који се преославља 12. маја.

Такмичаре је нешто прије 9:55 часова на никшићком Тргу Шака Петровића благословио јереј Остоја Кнежевић, старјешина Саборне цркве Светог Василија Острошког у Никшићу, који је прочитао и молитву Светом Василију Острошком пред сами почетак трке, који није крио одушевљење због организовања манифестације каква је Први острошки полумаратон.

-Ја сам одушевљен прво бројем учесника, јер ће око 300 такмичара кренути према острошкој светињи. Овај догађај има једну посебну дубину, димензију и значај. Иако као сваки спортски догађај има надметачки карактер, овај догађај има првенствено духовну димензију јер они иду ка Светом Василију Острошком да се њему поклоне и да његов благослов добију, а такође дубоко и симболично што се ово догађа на празник уласка Господњег у Јерусалим, на празник Цвијети, можемо слободно рећи да они подобно оној јерусалимској дјечици која су трчала поред Господа свога и клицала „Осана на висини, Осана Сину Давидову“, тако и они данас вјерују да ће са њима својим невидљивим присуством бити и наш Спаситељ и да ће они доживјети силу и благодат данашњег празника и сви из овог догађаја исцрпити духовну корист за себе и своје ближње и своје породице, а вјерујем и за наш град и нашу земљу – казао је свештеник Кнежевић.

Такмичаре су поздравили и предсједник Организационог одбора Првог острошког полумаратона Боро Одаловић који је подсјетио да се трчи по благослову Светог Василија, те да ће сви који истрче полумаратон бити побједници. -Трчите путем куда годишње прође скоро два милиона људи. Трчите уз благослов Светог Василија и куд ће већа признања и медаље. Сви који истрчите маратон за нас сте побједници. Добро дошли и нека вам Свети Василије да вјетар у леђа, казао је Одаловић. Такмичарима је срећу пожелио и промотер Полумаратона Милета Божовић, прослављени црногорски и југословенски маратонац.

Извор: Митрополија црногорско-приморска