Први пут после 600 година: реконструкција цркве Рождества Христовог

Од недавно ће туристи у Витлејему приметити другачији изглед цркве Рождества Христовог. Црква која се налази на месту Христовог рођења обнавља свој изглед после 600 година.

Стручњаци наводе да вода цури са крова и тако прети да изазове огромну штету мозаицима и другим непроценљивим предметима.

Руководилац  пројекта Афиф Твеме изјавио је да је прва фаза обнове почела у септембру и тиче се најважнијих ствари: крова и прозора. Компаније које раде на реконструкцији екстеријера цркве, обавезале су се да ће свести на минимум све што би реметило посетиоце и да ће обезбедити да поклоници могу „слободно и безбедно улазити у цркву“, додао је он.

Ова црква је једна од најпосећенијих храмова у хришћанском свету. С обзиром на то да се налази изнад пећине у којој је Исус рођен, црква је прошле године привукла више од 2 милиона посетилаца. Међутим, грађевина, са остацима старијим од 1500 година, била је деценијама занемаривана.

И Светски фонд за споменике, непрофитна група из САД која се бави заштитом историјских локација, као и агенција за културу УН – УНЕСКО, ставиле су ову цркву на своје листе угрожених места. Италијански конзорцијум стручњака је у извештају из 2011. г. тражио њену хитну обнову.

Град Витлејем се налази на Западној обали где Палестинци имају своју аутономију. Палестинске власти су преузеле главну улогу и финансирају већи део радова, изјавио је Зијад ал-Бандак, саветник за хришћанска питања палестинског председника Махмуда Абаса.

Он је изјавио да је Влада сакупила милион долара, док додатних 800.000 долара долази из приватног сектора. Остатак потиче из европских земаља попут Француске, Мађарске, Русије и Грчке, које заједно донирају 3 милиона долара, што је неопходно за прву фазу.

Додатни проблем заштите овог деликатног светилишта је чињеница да радове отежавају осетљиви односи између трију хришћанских Цркава које деле власништво над овом базиликом: Римокатоличка, Грчка православна и Јерменска Црква.  Они руководе овом црквом према кодексу из 19. века  познатом као Статус кво.

Прва фаза трајаће годину дана и њу изводи италијанска фирма „Пјаченти“ која се специјализовала у овој врсти обнове историјских здања. Председник ове компаније Ђанмарко Пјаченти je рекао да су дрвени кров ове цркве мајсторски обновили венецијански столари 1478. године. Он је додао да ће се сачувати све што је могуће, ма како било старо, посебно дрвени предмети.

Цркву је саградила Света Јелена у 4. веку изнад пећине у којој се Дјева Марија породила. Оно што поклоници данас углавном виде, јесте базилика коју је саградио византијски цар Јустинијан I који је владао од 527. до 565. године.

Реконструкција не обухвата део који представља главни циљ поклоника: место које се налази испод олтарске крипте - четрнаестокраку сребрну звезду која означава место где је Исус рођен.

Извор: OCP Orthodox info