Први сусрети представника одбора „Просвјете“ у расејању

У организацији одбора СПКД Просвјетa у Аустрији, у Бечу су 8. и 9. септембра 2018. године одржани први сусрети представника одбора Просвјете у расејању. У свечаном простору у библиотеци храма Светог Саве одржана је прва седница представника одбора, а главне теме биле су координирање рада одбора Просвјете који постоје и делују у дијаспори, договор о заједничким пројектима и размена идеја и искустава.

Састанку су присуствовали председник одбора у Паризу г. Раде Адамовић, гђа Деса Буразор Асланиду, председница, и гђа Јасна Софија Косановић, потпредседница одбора у оснивању из Штутгарта, проф. др Милимир Мучибабић, председник одбора Београд, и г. Дејан Мастиловић, секретар, као и чланови Управе бечког одбора, представници Цркве и културног живота. Представници одбора из Цириха били су оправдано спречени због раније договорене посете Косову и Метохији. Седницу су водили проф. Срђан Мијалковић, председник. и проф. Светлана Матић, потпредседник одбора у Аустрији.

Седницу  је отворио отац Ненад Михајловић, старешина храма Светог Саве, који је изразио задовољство што може да поздрави присутне у име домаћина. Напоменуо је да се, свуда где живе Срби и где има „Просвјете“, препознаје да су основни задаци Друштва борба против асимилације и очување идентитета, очување српске културе и традиције, нашег језика и писма.

Седница је протекла у врло пријатељској и радној атмосфери са много добрих идеја и предлога, а учесници су се сложили да се са ове седнице упути саопштење одборима и чланству целокупне Просвјете. Од предлога треба издвојити идеју г. Адамовића да се постојећи наставни програми за школе у дијаспори обогате новим садржајима, када је реч о језику, историји и географији и да ђаци у париским  и другим школама у дијаспори нису само из Србије, већ долазе са целокупног српског културног простора.

Гђа Деса Буразор рекла је да је цела Просвјета једно и јединствено Друштво, али ради боље повезаности било би добро да се одбори у расејању више усаглашавају, па би управо бечка „Просвјета“ могла да буде место координације свих одбора у дијаспори.

У оквиру Првих сусрета одбора Просвјете у расејању, проф. др Милимир Мучибабић, председник одбора СПКД Просвјете из Београда, одржао је 9. септембра 2018. године изузетно предавање у сали храма Васкрсења Христовог у Бечу. Тема је била „Српски идентитет у доба глобализма“. Предавач, проф. др Мучибабић изазвао је велику пажњу присутних, постављена су му бројна питања и често је прекидан аплаузима. У програму, који је водио Срђан Мијалковић, учествовао је активно и секретар београдске Просвјете г. Дејан Мастиловић.

Истовремено у храму Светог Саве у Бечу одржана је промоција књига Јасне Софије Косановић из Штутгарта. На промоцији су, осим ауторке, говорили отац Ненад Михајловић, старешина храма Светог Саве и госпођа Светлана Матић, потпредседница Друштва. Својом духовном поезијом, коју је читала из књиге „Тебе Боже љубим својом песмом“ и одломцима из романа „Портрет мушкарца у Паризу“, ауторка је одушевила присутне. Целокупан приход од продатих књига намењен је обнови воденице у манастиру „Ловница“ код  Шековића у Републици Српској и помоћи манастиру Kопорин код Велике Плане.

Тиме су први сусрети одбора Просвјете у расејању успешно приведени крају. Учесници су, осим похвала, изразили и наду да ће ови и овакви сусрети постати традиционални.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска