Први Васкршњи концерт Црквеног хора из Бање Ковиљаче

Желећи да празник Васкрсења Христовог прославимо што свечаније и радосније, организовали смо концерт духовне и световне музике. Угледали смо се на велике ствараоце који су на Васкрс певали Богу и произнослили предивне стихове Светог Писма у храму Светог Саве, тамо где се из гроба родио живот, а из пепела велелепни храм наговештавајући Васкрсење. Све је остварено по благослову Преосвећеног Епископа шабачког Г. Лаврентија који је одржао поздравну реч и говорио о Васкрсењу Христовом и песми која подиже душу из земаљског у небеско.

Црквени хор је најпре извео духовне композиције, а затим заједно са групом Вожд српске народне песме прилагођене за хорско појање. Посебно одушевљење изазвала је песма "Ја немам друге земље сем Србије" која је по жељи публике у препуној дворани Кур-салона отпевана на бис. Овим стваралаштвом направљен је предиван спој: духовне и световне музике, вере и културе, свештенства, народа и диригентског умећа. Указују се нови путеви и отварају врата за нове заједничке подухвате црквеног хора из Бање Ковиљаче под диригентском палицом протођакона Зорана Кокановића и групе Вожд.

Велика благодарност упућена је добротворима хора без чије помоћи не би успели да организујемо овај концерт. Концерту су присуствовали: Епископ шабачки Г. Лаврентије са бројним свештенством своје Епархије, представници Дирекције Бања Ковиљача, Хотелско туристичког предузећа, Специјале болнице, хуманитарног фонда Привредник из Новог Сада као и пријатељи из хора Србадија из Бијељине.

Ово је једно од значајних културних дешавања у Бањи Ковиљачи које је привукло велики број гостију. Тиме се хор обавезао да настави своје Богоугодно дело имајући наду од Господа и умножавајући таланте који су му поверени. Надамо се да ћемо на јесен уз помоћ Божију и људи добре воље успети да по први пут у нашој Епархији организујемо сусрете црквених хорова и да на тај начин подигнемо углед наше Бање Ковиљаче која то и заслужује.

јереј Драган Бајић