Пушкинова медаља за Добрицу Ћосића

Српски писац и академик Добрица Ћосић добитник Златне медаље Александра Срегејевича Пушкина за изузетне заслуге у књижевности. Ћосићу уручена и награда Златни витез.

Писцу Добрици Ћосићу синоћ је у Москви уручена награда Пушкин за изузетне заслуге у књижевности. Златна медаља Пушкин додељена је први пут у оквиру Првог словенског форума уметности Златни витез. Циљ тог форума је, према речима његовог председника Николаја Бурљајева, да представи све што је најбоље у словенској култури.

На свечаности у згради Дома руског зарубежја (дијаспоре), председник удружења писаца Русије Валериј Ганичев уручио је Ћосићу и награду Златни витез за књижевно стваралштво.

Сребрни и бронзани витез уручени су писцима из Украјине и Бугарске, Борису Олејнику и Николају Петрову.

Бурљајев је рекао да за Ћосића, како је навео, "легендарну личност", важи да је "српски Толстој", али да би он пре рекао да је реч о "српском Солжењицину". "Обојица су били ратници, бескомпромисни борци, затварани и судбине су им сличне", рекао је Бурљајев.

Ћосић је примајући награду изјавио да Пушкинова медаља којом је награђен "представља највеће признање" за његов 60-годишњи књижевни рад и изразио наду да ће то бити и награда српској литератури.

"Примам је са најдубљом захвалношћу и узбуђењем, јер долази из културе која представља моју књижевну отаџбину. Руска класична књижевност са неколицином писаца совјетске епохе мој је инспиратор и моја учитељица у романсијерском стваралаштву", рекао је Ћосић.

Ћосић је рекао да су оба народа била раздвојена "силама историје" и да доживљавају дубоку историјску кризу.

"На основу искуства старијих генерација, млади треба да обнове сарадњу и пријатељство. Верујем у снажан повратак Русије у демократску Европу и свет, и очекујем од руске владе и народа разумевање за тежак положај српског народа", додао је Ћосић.

Говорећи о Александру Пушкину, Ћосић је рекао да "љубав коју он ужива у просвећеној српској публици нема ниједан светски песник".

"Пушкин је својим значењем и зрачењем и српски песник. Медаља којом сте ме одликовали обележила је и то трајно духовно богатство руског и српског народа који је у овој епохи у великим искушењима", изјавио је Ћосић.

Златни витез је 18 година одржаван као Међународни филмски фестивал, а ове године је први пут одржан Словенски форум, који окупља уметнике из разних области - књижевности, кинематографије, примењене уметности, музике, из словенских, пре свега православних земаља.

Извор: РТС