Путин дочекао појас Пресвете Богородице

Путин дочекао појас Пресвете Богородице

Велика православна светиња – Појас Пресвете Богородице из Ватопедског манастира на Светој Гори – стигла је у Петербург. На аеродрому „Пулково“ дочекао ју је премијер-министар Владимир Путин, саопштава Интерфакс.

Представници светогорске делегације, која прати светињу, показали су предсједнику ковчег са појасом, а представници свештенства Санкт-Петербуршке епархије одслужили су пред светињом благодарствени молебан. Светињи су се такође поклонили вице-премијер, Дмитриј Козак и гувернер Петербурга, Георгије Полтавченко.

Предсједник Фонда Андреја Првозваног, Владимир Јакуњин поклонио је премијеру икону која је живописана на Светој Гори, поводом достављања појаса Богородице у Русију.

Светиња је први пут у својој историји, напустила границу Грчке. Кроз Русију је прати  двадесетак атонских монаха.

Како је казао новинарима настојатељ Ватопедске обитељи  архимандрит  Јефрем, ковчег с појасом Богородице обично се два пута годишње износи у неки од грчких градова на молбу вјерника. Он је објаснио да су раније из САД и Румуније тражили да се ковчег достави код њих, али Ватопедски манастир је сваки пут одбио, изузетак је са  Русијом.

Извор: Митрополија црногорско-приморска