Р. Наумов: Договрена месечна помоћ свештенству и монаштву на Косову и Метохији

Грачаница Подршка Владе Србије свештенству и монаштву на Косову и Метохији била је централна тема разговора министра вера Републике Србије Радомира Наумова и Владике рашко призренског Артемија у конаку манастира Грачанице. "Црква је наше везивно ткиво и она би требало да одигра најважнију улогу у повратку прогнаног народа на Косово и Метохију", рекао је министар Наумов после разговора у Грачаници. Министар је најавио ближу и бољу сарадњу државе са епархијом рашко-призренском па је по речима српског министра разговарано и о модалитетима те сарадње.

"У том смислу Влада Србије је кроз програмски буџет предвидела посебну ставку која се односи на помоћ свештенству и монаштву на Косову и Метохији, као и помоћ која се односи на сакрално градитељство, за културну делатност, као и помоћ за регулисање пензијског и инвалидског осигурања. Данас смо потписали један уговор између рашко-призренске епархије и државе Србије о редовној месечној помоћи, која је иначе и до сада, али не на уговорном облику постојала".

Mинистар Наумов посетио је потом Општину Приштина са седиштем у Грачаници где је одржао састанак са координатором општине Славишом Николићем а потом се упутио у Косовску Митровицу.

Извор: КИМ Радио