Расељени Срби траже своје

Од среде, 15. децембра, расељени Срби из Хрватске покрећу петицију за решавање имовинско-правних и других проблема. Прикупљени потписи биће предати Међународној заједници. Представници Коалиције удружења Срба избеглих из Хрватске, од среде, 15. децембра, прикупљаће потписе за решавање имовинско-правних и других проблема Срба расељених из Хрватске. Више од 400.000 Срба прогнаних из Хрватске, уточиште је нашло највише у Србији. Да би решили проблеме са којима се суочавају, покренули су петицију у којој захтевају повратак имовине, станарског права, девизне штедње и друго.

Представници избеглих и расељених кажу да Хрватска мора да реши та питања пре уласка у Европску унију. Председник Асоцијације избегличких удружења Милојко Будимир очекује да ће бити прикупљено на хиљаде потписа Срба којима ће бити исказано незадовољство политиком свих ових година. "Ово је само борба за правду и ми располажемо са чињеницама. Још једанпут ћемо упутити молбу и међународној заједници, документовано са свим овим потписима", рекао је Будимир.

Прикупљени потписи биће предати Међународној заједници, али ће, како кажу у удружењу, бити и морални капитал на основу кога ће се постављати питање Београду, Загребу и Бриселу. Нерешени статус и чињеница да се мали број Срба вратио у Хрватску, чини их једном од најбројнијих избегличких заједница у свету.

Председник Напредног клуба Чедомир Антић рекао је да су Срби из Хрватске највећа прогнаничка група у Европи. "Није реч о имовини која је одузета, ни о уништеним годинама, нити да се 2007. године дупло више Срба иселило из Хрватске него што се вратило. Реч је о томе да Србија има уставну обавезу која је недвосмислена да постави Хрватској питање: Зашто не испуњава Ердутски споразум", рекао је Антић. Потписи ће се прикупљати до 31. јануара у Србији, Црној Гори, Републици Српској, Канади и другим земљама где живе Срби расељени из Хрватске.

Извор: РТС