Расте број православних верника у Узбекистану

Упркос опадању броја руског становништва, расте број православних хришћана у Узбекистану, изјавио је недавно Митрополит волоколамски Иларион у телевизијској емисији „Црква и свет“ у суботу.

Митрополит је такође рекао да је после колапса СССР-а процес започет у Узбекистану довео до смањења руског становништва. Земља је тренутно дом 840.000 лица која говоре руски језик, од укупно 32 милиона становника, према статистичким подацима од 1. јануара ове године.

Узбекистан има највећи број становника од било које друге државе у централној Азији и процењује се да су 85% становништва муслимани, уз 13,8% који не припадају ниједној религији, а само 0,75% исповеда хришћанство.

Митрополит Иларион је истакао да је током недавне посете патријарха Кирила Узбекистану, било много оних који су хтели да поздраве поглавара Руске Цркве када је посетио Ташкент, Самарканд и Бухару. Током посете, која је се поклопила са 145-годишњицом Православља у Узбекистану, Патријарх се сусрео са државним функцкионерима и са својом православном паством, и обишао гроб Пророка Данила у Самарканду.

Прва комплетна Библија на узбечком језику представљена је у престоници, Ташкенту, 1. јуна ове године, у Ташкентско-узбекистанском Епархијском седишту Руске Православне Цркве. Преводиоци су на овом пројекту радили 23 године.

Такође је најављено да се у Ташкентској епархији Руске Православне Цркве припремају поступци за канонизацију дванаест Новомученика убијених у Узбекистану од руку безбожних бољшевика.

Извор: Православие.ру (превод – Информативна служба СПЦ)