Разјашњење основних ставова традиционалних Цркава и верских заједница о Предлогу закона о забрани дискриминације

Суштина иницијативе традиционалних Цркава и верских заједница јесте да се Предлог закона о забрани дискриминације усагласи или уподоби стандардима аката Савета Европе, Европске уније и развијених демократија.

Традиционалне Цркве и верске заједнице изнова поздрављају спремност Владе да усаврши Предлог закона о забрани дискриминације, што није лако под притиском клеветâ и дезинформацијâ о суштини проблема.

Подржавамо сваки напор ка сузбијању дискриминације и зато подржавамо и помажемо што хитније доношење ваљаног закона.

Агресивна реакција на конструктиван приступ традиционалних Цркава и верских заједница одаје остатке комунистичке идеологије, удружене са покушајем да се ­ кроз забрану прављења разлике у признавању и заштити основних права ­ у ред основних права прокријумчаре права која ни међународна пракса, ни Устав и државне вредности Србије, ни закони Србије не признају.

Неприхватљиво је увођење на мала врата, мимо непосредне пажње јавности и законодавног тела, таквих права, којима се вређају јавни морал, верска уверења, основне друштвене вредности, као и међународним актима, Уставом и законима Србије гарантовано право на достојанство личности и на поштовање приватног и породичног живота.

Досадашњи текст Предлога као да је био писан да омогући злоупотребу судова, државних органа и међународних инстанци ради присилног спровођења интереса појединих интересних група у случајевима када дође до колизије заштићених права или када постоји легитиман интерес за диференциран третман. Досадашњи текст Предлога био би извор тешких конфликата и обезвредио би борбу против дискриминације у целини.

Један од драстичних примера слабости и сувишности многих одредаба досадашњег Предлога јесте члан 18, који садржи забрану дискриминације по основу вере, а који суштински сужава ту забрану у односу на ону већ садржану у Закону о Црквама и верским заједницама.

Нови Сад, 11. март 2009.

Доставља: епископ бачки Иринеј, с.р.