Републичко такмичење из православне вјеронауке у Републици Српској

У организацији Републичког педагошког завода Републике Српске и Српске православне Цркве, 18. маја 2013. године у манастиру Светог Петра и Павла у Петровом Пољу, општина Требиње, одржано је завршно Републичко такмичење из Православне вјеронауке. На такмичењу су учествовали ученици 5. разреда основне школе, а тема такмичења била је „О богослужењу у Православној Цркви“. Укупно је учествовало 20 ученика на такмичењу са подручја читаве Републике Српске.

Побједница Републичког такмичења за школску 2012/13. годину је ученица Основне школе „Свети Сава“ у Бијељини Николина Петровић, која је освојила 95 бодова, од 100 могућих бодова. Друго мјесто је освојила ученица „Прве основне школе“ у Сребреници Марица Милосављевић, а треће мјесто заузео је ученик Основне школе „Десанка Максимовић“ из Трна Бранко Павковић.

Послије такмичења прво су сви ученици и вјероучитељи добили поклон, а затим су додијељене награде ученицима који су освојили прва три мјеста. Награде побједницима додијелио је инспектор-просвјетни савјетник за вјеронауку мр Славољуб Лукић и отац Синиша Шаренац, координатор за Православну вјеронауку при Епархији захумско-херцеговачкој и приморској. Послије проглашења побједника у манастиру је организован заједнички ручак за све ученике, вјероучитеље и остале госте, а након тога су сви заједно посјетили Херцеговачку Грачаницу, чиме је програм овогодишњег Републичког такмичења из Православне вјеронауке био завршен.

Вјероучитељи и ученици су били изузетно задовољни такмичарским задацима, организацијом такмичења и наградама. Сестре манастира Светог Петра и Павла, са игуманијом Павлом на челу, неизмјерном љубављу и пажњом угостиле су са ученике и вјероучитеље како би њима ово такмичење остало у трајној успомени.

Награде за овогодишње Републичко такмичење обезбиједио је предсједник Катихетског одбора Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Хризостом.