Реституција имовине Цркава и вјерских заједница у Црној Гори

ПОДГОРИЦА, 17. априла (Светигора прес) - Данас је у Подгорици, у организацији Епископског савјета Православне Цркве у Црној Гори, одржан Округли сто на тему „Реституција имовине Цркава и вјерских заједница у Црној Гори". Министарство финансија Владе Црне Горе припремило је ових дана радни текст нацрта Закона за повраћај одузетих непокретности Црквама и вјерским заједницама, што је био повод за организовање овог скупа.

На округлом столу су, осим Његовог Високопреосвештенства Архиепископа цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија и Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско - никшићког Г.Јоаникија, учествовали представници традиционалних вјерских заједница, Владе Црне Горе, водећи правни стручњаци из ове области из Црне Горе и окружења, као и представници Конрад Аденауер фондације и других међународних организација.

Скуп је почео поздравном ријечју Високопреосвећеног Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Господина Амфилохија, који је поздравио све присутне, заблагодарио им на уложеном труду и благословио рад скупа.

„Сматрали смо за потребно да позовемо и представнике ресорних министарстава, а у исто вријеме и вас као стручњаке за ову област, из Црне Горе, али и шире, посебно оне људе који су учествовали у доношењу сличних закона у земљама окружења. Мислимо да то може да буде од изузетне користи и да може да буде помоћ, не само нама који смо заинтересовани за враћање имовине, него и самом доносиоцу тога закона, да би на основу стручних мишљења која ће овдје бити саопштена, а касније, ако Бог да, и штампана, Влада могла да донесе закон који би био адекватан и који би исправио ту неправду која траје више од шездесет година и која угрожава живот Цркава и вјерских заједница", казао је Митрополит Амфилохије.

Уводно излагање имао је протојереј мр Велибор Џомић који је присутне упознао, не само са нацртом закона, већ и са уопштеном сликом проблематике и свега што по овом питању тишти Православну Цркву и остале вјерске заједнице у Црној Гори.

Потом су говорили академици ЦАНУ Зоран Лакић и САНУ Коста Чавошки, као и дон Томо Вукшић, правни савјетник Мостарско-дувањске Бискупије.

Будући закон је, с једне стране, важан за исправљање вишедеценијских неправди према Црквама и вјерским заједницама у Црној Гори, а са друге за процес европских интеграција у Црној Гори с обзиром да Митрополија Црногорско-приморска и Епархије Будимљанско-никшићка, Милешевска и Захумско-херцеговачка, као и остале традиционалне Цркве и вјерске заједнице већ годинама захтијевају да се исправе те неправде.

Модератори скупа били су протојереји Гојко Перовић и Велибор Џомић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска