Трагови из Христовог времена пронађени у Јудејској Сефели

Неколико планинара су решили да се прошетају током Божића или Хануке, у сеоским пределима старе Јудеје. Чланови Израелског клуба љубитеља истраживања пећина размишљали су да би било интересантно да истраже неку од стотину скривених пећина у Јудејској Сефели или у подножју брда. Мики Баркал, Сефи Гивони и Идо Мероз били су запањени када су наишли на раније непознате дуборезе седмогране меноре и хришћанског крста. Древни дуборези су нађени усечени у темељу древне цистерне за воду.

Менора има основу са три ноге, и представља менору која је стајала у Храму у време Другог храма, од 530. године пре Христа до 70. године по Христу током којег времена се Господ Исус родио и вршио своју службу. Крст је уклесан поред моноре. Други дуборез је нађен на страни пећине за који се сматра да је кључ, као и дуборези других предмета који тек треба да се испитају. Поред цистерне налази се колумбаријум са десетинама ниша су кориштених за узгој голубова током античког доба. У време Другог храма голубови су кориштени за жртвовање. Менора представља посебан јеврејски символ из времена Другог храма.

До данас су познате само два друга дубореза меноре у крају Јудејске Сефеле: једна на преси за уље у Бет Лоји где је приказана менора истог стила, и друга у погребном комплексу у близини Бет Гуврина.

Извор: Православие.ру (превод – Информативна служба СПЦ)