Рим: Међународни симпозијум о фарисејима

Папски библијски институт организује међународни научни симпосион од 7. до 9. маја ове године, а поводом 110-годишњег јубилеја овог чувеног „Библикума“, на тему „Исус и фарисеји“. Сматра се да ће симпосион, на коме ће излагати научници из целог света, продубити хришћанско-јеврејски дијалог и допринети примеренијем представљању фарисеја.

У првом делу заседања проучиће се порекло и значај израза „фарисеји“ у многим језицима. У другом делу заседања размотриће се схватање фарисеја у делима светих Отаца док говоре о Христовом страдању и у садашњим уџбеницима за богословско школство. На крају ће се изложити нови модел како би се у будућности евентуално приказала лепша слика о фарисејима.

Председник аустријског Хришћанско-јудејског координационог одбора професор Мартин Јегле, приликом представљања књиге објављене 2017. „Од Ава до срџбе Божје: Разјаснити заблуде – разумети јеврејство“, критиковао постојећи поларитет у богословској и црквеној мисли између Закона и Јеванђеља. Он сматра да овај поларитет треба превладати, јер садржи у себи антијеврејску динамику. Професор истиче да, отуда, убудуће о Закону и Јеванђељу треба заједнички размишљати.

Коорганизатор овог симпосиона је „Центар за јеврејске студије Кардинал Беа“ при Универзитету Грегоријана, установљен у спомен на кардинала Августина Беа 2018. године.

Извор: Катпрес (са немачког Инфо служба СПЦ)