Рим: Одржан миротоворачки молитвени скуп религијских великодостојника

Током екуменске молитве за мир у Риму папа Фрања је позвао људе да буду јединственији и братскији. „Недостатак љубави“ је дубљи „разлог наших личних, социјалних, међународних и еколошких проблема“, рекао је предстојатељ Римокатоличке цркве у уторак поподне у цркви Санта Марија у Арацели. Како је лако, према Папи, „критиковати, говорити против некога, видети лоше у свом ближњем, а не у себи и на крају пребацити кривицу на слабе и маргинализоване!“

У организацији Католичке заједнице Сант'Еђидио, међуверски мировни састанак први је јавни догађај због којег је папа Фрања напустио Ватикан од почетка избијања пандемије. Папа је први пут све време носио маску на јавном наступу, као и сви други учесници. У молитви су учествовали и патријарх Вартоломеј I и председавајући Евангеличке цркве у Немачкој Хајнрих Бедфорд-Штром. Англикански примас архиепископ кентерберијски Јустин Велби није могао путовати у Рим због здравствених мера предузетих у тој земљи у циљу сузбијања пандемије.

Током молитве патријарх Вартоломеј је подсетио да је мир Божји дар. Помолио се Богу да услиши молбе хришћана за помирење, донесе крај злу, тероризму и насиљу и да пружи наду људима, чак и кад су суочени са тренутном пандемијом вируса корона.

Паралелно са хришћанима, припадници других религија молили су се у просторијама око Капитола. У наставку је на Капитолу одржан састанак религијских  веродостојника. Отказана је првобитно планирана видео порука председнице Европске комисије Урсуле вон дер Лајен; политичарка је тренутно у карантину у Бриселу. Поред Вартоломеја и Папе, говорили су и главни француски рабин Хаим Корсиа, као и Сик, Хинду и Будист. Поред тога, прочитана је порука великог имама Ахмада Ал-Тајеба из Каира.

Минутом ћутања одана је пошта  жртвама пандемије и свих ратова. У закључку састанка потписан је заједнички апел за мир. Религијски великодостојници хтели су даје пренесу присутним политичарима, међу којима и председнику Италије Серђију Матарели, и дипломатама.

Извор: катпрес