Римокатоличка Црква у Парагвају

Поводом папине посете: 93,8 процената од 6,8 милиона становника су римокатолици

Парагвај је земља с процентуално највећим бројем католика у Јужној Америци: према ватиканској статистици, 93,8 процената од 6,8 милиона становника крштени су католици. Менонити, који су се овде уселили из Немачке и Канаде, спадају у неримокатоличку верску мањину, и говоре и данас немачки. Римокатоличка Црква у овој земљи је сиромашнија него у другим јужмоамеричким државама. Године 1823. ондашњи председник државе је конфисковао сва манастирска  и црквена добра.

У Парагвају је Црква организована у 15 бискупија. Она издржава 684 вртића, обданишта, школа, семинарија и високих школа. Седамдесетих година прошлога века Црква је била међу највећим противницима војној диктатури генерала Алфреда Штреснера (1945-1989). Режим је реаговао с препадима на католички универзитет и поједине парохије.

Хришћанска мисија у данашњем Парагвају започела је с шпанским освајањима почев од 1538.  Насилничко понашање „Конквисте“изазвало је више устанака међу становништвом Гуарани против шпанске колонијалне владавине. Мисионарили су сви мисионарски редови, пре свега фрањевци и исусовци. Исусовци су створили тзв. исусовачку државу, у којој је домородачко становништво могло наћи заштиту, што је био оквир да је становништво Гауарана као народ  могло преживети. Гуарански језик је поред шпанског и данас признат као државни и црквени језик у Парагвају.

Извор: Катпрес (Р.Р.)