Римски папа у Јапану

Папа Фрања наставља путовање крпз Азију тродневном посетом Јапану. У Нагасакију и Хирошими жели да у недељу објави поруке против нуклеарног наоружања. На првом сусрету са бискупима у суботу Папа се изјаснио за потребу вођења дијалога са нехришћанском већинском популацијом и културни профил Католичке цркве у Јапану. Боравак у Јапану је под мотом „Заштитити сваки живот“. Последњу посету овој земљи обавио је Јован Павл II, и то 1981. године.

Папа Фрању је у суботу после подне (по локалном времену) у Токију дочекао заменик премијера Таро Асо. Затим се Папа састао са Јапанском бискупском конференцијом у Апостолској нунцијатури. Теме су биле стање мањинске Католичке цркве, која тврди да чини 0,4 посто укупног становништва, и ангажовање против нуклеарног наоружања.

Папа је забринуто коментарисао пораст самоубистава у Јапану, мобинг међу младима и притисак на што већи радни учинак у друштву. С обзиром на недостатак свештеника, бискупи би  требало да се више ослањају на породице и обраћају се људима у различитим областима живота. Папа је, такође, позвао на дијалог с другим верским заједницама и пастирско старање о странцима, који чине око половину католика у Јапану.

У недељу папа Фрања путује у Нагасаки да се моли за жртве атомског бомбардовања 1945. године. Такође посећује споменик хришћанским мученицима пре него што буде одслужио своју прву  у Јапану. Поподне је у меморијалном парку атомског бомбардовања у Хирошими на програму мировни састанак са представницима различитих религија.

Папа се у понедељак састаје у Токију са царем Нарухитом и премијером Шинзом Абеом. Такође ће одслужити мису на стадиону Токио. Потом жели да се састане са Иваом Хакамадом, који је због убиства у пљачки  провео 46 година затвора, све док 2014. године није пуштен као невин.

Извор: Kathpress.at (с немачког Информативна служба Српске Православне Цркве)