Р.Љајић: Припрема се социјална карта за најугроженије на Косову

Министар за рад и социјална питања у Влади Србије Расим Љајић изјавио је данас у Грачаници након разговора са представницима центара за социјални рад који функционишу у српским срединама на централном Косову да ће држава Србија интервентно помоћи сва лица која се налазе у стању социјалних потреба а учиниће све да им трајно реши социјални статус."

Општине на Косову и Метохији до сада су имале главни проблем а то је недостатак средстава за пружање једнократне финансијске помоћи социјално угроженим породицама. Надам се да ћемо успети да или из текућих буџетских резерви или из неких других извора обезбедимо средства за једнократну помоћ за све општине на Косову", рекао је Љајић.

С обзиром на то да у српским срединама на централном Косову не постоји установа за смештај и збрињавање особа штићеника центара за социјални рад покренута је иницијатива о изградњи комбиноване установе мешовитог типа која би служила као прихватилиште за смештај деце ометене у развоју и Геронтолошки центар. Љајић је казао да држава мора да нађе начина да помогне социјлано угрожене на Косову који ту желе и да живе. " Они ће остати и опстати само уколико држава више брине него што је то до сада био случај не само у домену социјалне заштите већ и у домену различитих развојних програма који овде морају бити покренути. У противном сви наши напори ће бити безуспешни", рекао је Љајић.

У преподневним сатима министар Љајић посетио је народну кухињу у селу Прековце код Новог Брда у којој се већ осам година храни преко 5 стотина социјално најугроженијих и донео помоћ у храни и основним животним намирницама.