Рођење Христово и светињa рађања

Tајна вере хришћанске је велика, јер Бог се јавља у телу човека, ради спасења палог људског рода. Човек је круна Божјег стварања, биће по лику и подобију Његовоме. Месија је требао да се оваплоти јер човек у себи има и материјални и духовни свет. Зато је тајна рођења чудесна и спасоносна- поручио је јерођакон Доситеј Хиландарац на трибини у Скупштини општине Ваљево, коју је приредила Канцеларија за веронауку Епархије ваљевске.

Рођење Спаситеља пророковали су старозаветни пророци, јер пали анђео Луцифер превари Адама и Еву, те поједоше са „дрвета познања" и бејаше изгнани из раја. Три су потребе људског бића - за храном, лепотом и знањем, тада злоупотребљене, што је довело до греха и човековог робовања њему. Речи пророка Исаије „девојка ће затруднети, родиће сина и даће му име Емануил („с нама је Бог"), наговештавају рађање Месије. Међутим, реч „девојка" уноси збуњеност, будући да је стара јеврејска традиција строго осуђивала ванбрачно зачеће.

- Ева - „мајка свих живих", није могла родити Спаситеља јер се за своје сагрешење није покајала, већ се правдала змијином преваром. Света Дјева Марија сачувала је и духовну и телесну чистоту, имала је цело срце за Бога и поверовала речи анђела. Христос је рођен не повредивши њено девство, ни пре ни после рођења. Он је нови Адам и његови потомци добијају могућност да победе смрт. Ми долазимо на свет рађањем телом, затим се рађамо „у духу"- крштењем, добијамо име хришћанина и у духу вере треба да живимо. Данас има пуно пасивних хришћана, људи који се тако изјашњавају, али не моле се ни у кући, ни у храму. Знаци „синовства Божјег" су у светој тајни крштења и причешћа и, зарад спасења, не бисмо их смели заборављати, ма каква искушења савремен живот носио - објаснио је отац Доситеј, сабрат Хиландара, кога је животни пут повео из родне Славковице крај Љига, на Војну академију у Београд, а довео у српску царску лавру на Светој гори.

Човек је позван на савршен живот, а нема савршенијег живота од оног у љубави, о чему говори прва Божја заповест. Када би људи волели свога Творца и једни друге безрезервно и безусловно, никакви им закони не би били потребни. Уподобљење савременог хришћанина обремењено је многим изазовима потрошачког друштва. Јер, пуно је садржаја који човеку одвраћају пажњу од молитве, аскезе... Велика је борба очувати идентитет и бројност сопствене вере и нације. Многи родитељи настоје да деци пруже „све", те их имају по једно или двоје. А радост рађања је узвишена. Муж и жена учествују у стварању тела, а душу даје Бог. То је, подсетио је отац Доситеј, и први благослов роду људскоме „рађајте се, множите се, земљу напуните и њоме владајте". Данас се хришћани, за разлику од муслимана, на пример, само рађају, а не и множе. Такође, велики је, на жалост, и број насилних прекида трудноћа.

- Неке модерне идеологије то објашњавају правом жене да роди. Заборавља се притом, право бића да се роди! Јер, то је душа жива. Живот је светиња, која се не сме уништавати, уз изговор лоше економске ситуације. Где је Бог дао живот, побринуће се и за егзистенцију- закључио је јерођакон Доситеј Хиландарац.

Отац Доситеј пренео је учесницима трибине - ђаконима Саши Ђурђевићу и Дејану Трипковићу и слушаоцима поздраве и благослове игумана Мојсија (такође Ваљевца) и братства манастира Хиландар.

Извор: Епархија ваљевска