РТС: Прослава јубилеја Српске Цркве у Канади

Киченер и Ватерло, градови седамдесетак километара удаљени од Торонта, готово су се спојили па је и обележавање осам векова аутокефалности Српске Православне Цркве почело у цркви Свете Тројице у Ватерлоу а завршено свечаном академијом и банкетом у сали крај цркве Светог Ђорђа у Киченеру.

Бројни гости и богат културно-уметнички програм увеличали су празник у Епархији Канаде. Обележавање 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве почело је Литургијом у препуној цркви Свете Тројице, као што празнику и приличи. Домаћина прославе, Епископа канадског др Митрофана, гостујућег Епископа осечкопољског и барањског Херувима и умировљеног Владику славонског Саву, на свечану академију дотпратила је свечана стража краљевске коњице Канаде.

Отпеване су канадска и српска химна, а после молитве, скупу се обратио канадски владика др Митрофан. „Година 1219. показује нам ко смо и шта смо. Показује да смо Срби православне вере, духовна деца Светога Саве. То је догађај који никада не смемо да заборавимо. То је догађај којим смо се определили да идемо путем Христовог јеванђеља и његове Цркве", рекао је др Митрофан, Епископ канадски.

За свечаним столом били су, поред владика и свештенства, и чланови црквено-школских одбора, амбасадор Босне и Херцеговине, генерални конзул Републике Србије, као и свештеници Румунске и Грузијске Цркве. Поздрављајући присутне амбасадор Босне и Херцеговине г. Марко Милисав је нагласио да је Црква и у најтежим временима била уз народ, често једино светло у тами. „И данас Црква брине и чува српски народ и пастир је српског народа. Мени, који долазим из Републике Српске и овде, хиљадама километрима далеко од дома, срце је било пуно данас, када сам у храму Свете Тројице, видио толико вас на молитви и што вас видим овде окупљене. То ми даје наду да ће српски народ преживети и ове тешкоће. Вама хвала и поносан сам на вас што на овај начин чувате и негујете нашу традицију".

Генерални конзул Републике Србије је окупљене подсетио да баштине велику мрежу цркава и културних институција и да им је задатак да чувају јединство и национални идентитет у Канади. „Наш народ је имао ту несрећу да у већем делу своје историје није био обједињен у оквиру једне државе, али упркос томе није игубила свој идентитет, захваљујући тројном јединству народа, Цркве и државе матице. Нису увек цветале руже у тим односима, али та корелација је била преко потребна целокупном српском националном бићу и увек ће бити потребна, ма где се она налазила", казао је г. Василије Петковић, генерални конзул Републике Србије у Торонту.

Српска и духовна музика били су део програма, а наступили су хорови Кир Стефан Србин и Свети Роман Мелод. Момци и девојке из фолклора Гаврило Принцип су извели сплет народних игара, а певачка група културно уметничког друштва Опленац, окупљене је подсетила на изворну народну песму. И они из Грузије, побрали су симпатије и буран аплауз присутних. И док су се они дружили и сликали за успомену, владика Митрофан је говорио о дечјем летњем кампу при манастиру у Милтону и предложио оснивање посебног фонда: -Боље да ми васпитавамо децу у духу јеванђеља, него да их васпитава улица. рекао је Владика. И чули су га. На прослави осам векова аутокефалности Српске Православне Цркве у Канади биле су породице из целог Онтарија, многи са малом децом. Погледајте видео овде.

Извор: РТС, Епархија канадска